Projektant o obnovi Zagrebačke katedrale: Oba tornja će se opet morati skidati

Vijesti 18. velj 202214:33 > 15:18 0 komentara
N1

Mario Todorić, projektant koji radi na obnovi Zagrebačke katedrale, u razgovoru za N1 otkrio je da je Katedrala nažalost u lošijem stanju nego što su mislili.

U tijeku je obnova unutrašnjosti Zagrebačke katedrale. Teren je obišla naša reporterka Jelena Bokun koja je popričala s projektantom Mariom Todorićem.

VEZANE VIJESTI

“Dobro je došlo produljenje roka jer bismo u predviđenim rokovima na Katedrali teško sve stigli. Vjerujemo da bi se s produženjem najveći dio sredstava mogao utrošiti”, rekao je Todorić i dodao:

“Velik je broj stručnjaka, od projektanata, geologa, geomehaničara, arheolozi, restauratori, građevinari… Dosad je uključeno i do sto ljudi u ove radove.”

Komentirajući stanje Katedrale naglasio je: “Stanje je lošije nego se činilo. Dodatnim radovima pronašli smo dodatna oštećenja, posebno svodovi koji su u kritičnom stanju. Tlo podrhtava od naknadnih potresa i jedan takav i slabiji može urušiti svodove. Zato su važne skele da osiguramo nekontrolirano urušavanje, kao i vrhove zvonika. Južni zvonik je u izrazito kritičnom stanju, strepimo i pri najmanjem podrhtavanju tla. Ni sjeverni toranj nije u puno boljem stanju. Stoga što hitnije trebaju skele.”

Otkrio nam je da će se vrhovi tornjeva još morati skidati: “Neminovno će skidati vrhove tornjeva, popucale su međusobne spone koje su držale kamenje. Nadamo se da ćemo svodove uspjeti sačuvati, da ih neće trebati uklanjati.”

Kad će radovi završiti, nije mogao predvidjeti, no rekao je da će dio skela morati ostati dulje vrijeme, pogotovo na tornjevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!