Proširena upotreba covid-potvrda: “Mi ćemo svakako tražiti ocjenu ustavnosti”

Vijesti 07. stu 202122:30 > 08. stu 2021 08:29 0 komentara
covid potvrda, covid-potvrde
Goran Stanzl/PIXSELL/ilustracija

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je predstavio nove koronamjere prema kojima će covid-potvrde biti obvezne u državnim i javnim službama.

Najava strožih mjera za osam dana – koje uključuju obvezne covid-potvrde – izazvala je i cijeli niz najava ustavnih tužbi. Sindikat učitelja svoju je najavio još istoga dana kada su čuli da se u škole neće moći bez covid-potvrde ili – zasad negativnog teksta, a svoju akciju najavljuju i ugostitelji koji još uvijek čekaju i konačnu odluku hoće li posluživati kavu samo onima kojima QR kod to dopušta.

“Svima je dosta stigmatizacije”

Mogućnost covid potvrda za kafiće i restorane od 15.11 brine i ugostitelje. Dođe li do toga, kažu u nacionalnoj udruzi – kreću u pravnu borbu.

VEZANA VIJEST

“Većina članova udruge je protiv te odluke, svima je dosta te stigmatizacije da se korona širi u kafićima jer su sve studije dokazale da to nije tako”, rekao je Zdravko Karna iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Mi ćemo svakako tražiti ocjenu ustavnosti te odluke da provjerimo i taj dio, najavio je.

Maske su ponovno obvezne za učenike. No, kako će se provesti testiranje i odluka o obveznim covid potvrdama, u Sindikatu učitelja – još uvijek ne znaju. Ipak, sigurni su da će zbog toga pravac Ustavnog suda.

“Mi ćemo zaštititi sve svoje članove”

“Mi kao Sindikat ćemo zaštititi sve svoje članove, bez obzira kakav stav imaju – jesu li protiv ili za cijepljenje – ono protiv čega smo mi jest to da se donose političke, nejasne odluke bez testa razmjernosti učinkovitosti i ugroze ljudskih prava”, kazala je Ana Tuškan iz sindikata Učitelja.

Još ranije, tri odvojene tužbe stigle su na Ustavni sud nakon što su covid-potvrde postale obvezne u zdrastvenom i sustavu socijalne skrbi u kojem su već pali prvi otkazi zbog odbijanja i cijepljenja i testiranja. Ustavni sud čeka očitovanje Vlade, rok još teče i nakon toga – u roku mjesec dana očekuje se odluka. Ustavna stručnjakinja Anita Blagojević smatra da će covid-potvrde položiti test ustavnosti.

Anita Blagojević
N1

“Moj osobni stav je ovdje pozitivan, što se tiče usklađenosti s ustavom. Moramo imati u vidu da je ustavni sud već donio neke odluke oko usklađenosti s ustavom nekih drugih mjera koje je stožer uvodio, i na tom tragu trebamo vjerujem buduće odluke, vezano za ustavnos. Ssvim je izvjesno da će biti potvrđena njihova ustavnost”, rekla je Anita Blagojević s katedre ustavnog i europskog prava na fakultetu u Osijeku.

“Što se tiče ustavnosti, ne vidim tu problem”

Ostvari li se najava da bi nakon 4. siječnja covid-potvrde mogli dobivati samo cijepljeni ili oni koji su bolest preboljeli, Ustavni bi sud mogao biti zatrpan ustavnim tužbama. No, Blagojević smatra da ni to ne bi prošlo, uzimajući u obzir i tekst Ustava, zaštitu zdravlja i dosadašnju praksu.

“Ono što može biti ograničavajući i problematični čimbenik u kontekstu provedbe je što će se događati ako se i dalje velik broj stanovnika odluči ne cijepiti i dalje – to može biti problem. Što se tiče ustavnosti, ja tu ne vidim problem. Što više, smatram da je nizom ovih mjera, uključujući čak i ovu koja je najavljena za 4. siječanj, trebalo krenuti dobrano ranije kao što je to učinila većina europskih zemalja”, navodi Blagojević.

Ipak, potrebno je dobro prospisati sve scenarije i posljedice jer se dosad pokazalo da je uvijek puno nedorečenosti, istaknula je Blagojević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!