Vratio se hripavac, može biti vrlo opasan za najmlađe: “Malo sam zabrinuta, imam malo dijete…”

Vijesti 27. ruj 202322:07 0 komentara

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od svibnja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je više od 40 oboljelih od hripavca, a još 12 oboljelih je u Dubrovniku, Rijeci, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Bolest koja može biti posebno opasna za novorođenčad i dojenčad karakteriziraju blagi simptomi na početku, a poslije dolazi do jakog kašlja od kojeg djeca teško dišu. Posljedice mogu biti fatalne.

Mirjana je sa svojim sinom bila na redovnom pregledu kod pedijatra. Zbog zaraznog hripavca nije zabrinuta. “Mi nismo imali nikakav susret s tom bolesti i mi se regularno cijepimo prema preporuci pedijatrice, tako da i nismo nešto previše zabrinuti s obzirom na situaciju.”

A da situacija u županiji nije dobra, upozorava struka. U ljetnom je periodu zbog ove bolesti hospitalizirano devetero necijepljene dojenčadi – jedno je jučer pušteno kući.

“Još 21 oboljelo dijete od jedne do 6 godine života, petero školske djece, tri roditelja. Najviše oboljevaju najosjetljivi, a to su necijepljena novorođenčad”, kazala je Milka Brzović, voditeljica odjela za distribuciju cjepiva u NZJZ SDŽ.

Hripavac je zarazna bolest koja zahvaća pluća i dišne puteve. Kod novorođenčadi i dojenčadi može biti vrlo opasna. Panike u pedijatrijskim ordinacijama za sada nema, no situacija je zabrinjavajuća.

“Brinemo se zbog onih najosjetljivijih, necijepljene dojenčadi. Ono što svakodnevno susrećemo, dakle teža klinička slika, brži nastup bolesti”, kaže pedijatrica u Domu zdravlja splitsko-dalmatinske županije Samira Bilalić koja navodi da se komplikacije ponekad razviju jako brzo.

Nedovoljna procijepljenost djece

Među roditeljima onih najmanjih s razlogom vlada zabrinutost.

“Malo sam zabrinuta. Imam malo dijete koje se još nije cijepilo, ali mislim da će se uskoro trebati. Neke moje poznanice i prijateljice su imale iskustva s hripavcem tako da je malo zastrašujuće”, kazala je Bruna, majka novorođenčeta.

Struku ne iznenađuje pojava bolesti, no zastrašuje ih nedovoljna procijepljenost djece. Lani je primovakcinacija dosegla oko 86 posto, dok su docjepljivanja od prve do pete godine značajno niža – tek 72 posto. Ostalo je čak 2.400 necijepljene djece.

“Jedini način za zaštititi svoje dijete je cijepiti se. Ne trebamo riskirati i dovoditi se u situaciju da nam dijete oboli i eventualno poslije završi s lošim ishodima”, ističe Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Ne isključuje se širenje ove bolesti pa se apelira na roditelje koji to nisu učinili da cijepe svoju djecu. Prošle je godine u Hrvatskoj na 90 oboljele djece, preminulo njih dvoje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!