Proširuje se pristup zaštite radnicima, mijenjaju se neke obveze oko stečaja

Vijesti 08. velj 202313:25 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova izmijenio Zakon o osiguranju radničkih tražbina kojima se, uz ostalo, proširuje pristup zaštite radnicima kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka.

Proširuje se obuhvat radnika na način da se omogući pristup zaštiti i onim radnicima kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka, te produljuje razdoblje isplate minimalnih plaća sa sadašnja tri na pet mjeseci prije otvaranja stečaja.

Izmjenama se također stečajnim upraviteljima propisuje obveza za otvaranje posebnog namjenskog računa za isplatu radničkih tražbina u slučaju kad se otvoreni stečajni postupak ne provodi a poslodavac ima zaposlene radnike.

Sabor je donio i novi zakon o hrani te izmijenio zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Prvim se, uz ostalo, uspostavlja nacionalna kontaktna točka za suzbijanje prijevara, Državni inspektorat, te nacionalni sustav za suzbijanje prijevara u hrani koji čine ministarstva zdravstva, poljoprivrede, unutarnjih poslova i financija te Državni inspektorat.

Izmjenama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) utvrđuju se uvjeti za bavljenje poljoprivredom i s njom povezanim dopunskim djelatnostima, nositelja OPG-ova. Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG zakonito obavlja internetsku trgovinu.

Potvrđeno je i nekoliko ugovora, među ostalim Ugovor o osnivanju Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i sporazuma o izmjeni tog Ugovora.

Osim toga, Sabor je potvrdio da se za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM) ponovno, na pet godina, imenuju Anita Malenica i Davor Marić te kao novi član Željko Topić.

Izglasao je i Nacionalnu strategije djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., te da se 1. ožujka proglasi “Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj”.

Osim toga , Sabor je usvojio plan usklađivanja zakonodavstva Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2023., kojim se predviđa donošenje ukupno 35 zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!