Prosječna mirovina u Hrvatskoj jedva 3000 kn: “Tu nema love, teško je…”

Ekonomija 29. lip 202219:40 1 komentar
N1

Svi umirovljenici koji štede u drugom iili trećem stupu po umirovljenju moraju izabrati mirovinsko osiguravjuće društvo koje će im isplaćivati mirovinu.

Do prošle godine, kada je Zavod za mirovinsko osiguranje osnovao svoje, postojalo je samo jedno – Raiffeisen. Novac od vaše mirovine investiraju. Ovaj put u solarnu elektranu.

VEZANE VIJESTI

“Tu nema love, a čujte, teško je. Nismo mislili da će mirovina biti ovakva kada smo bili mlađi. Nas su učili svašta, kao i vas, ali nisu nam rekli što znači biti u mirovini”, rekao je za N1 jedan umirovljenik.

Prosječna mirovina je jedva 3000 kuna, a kada odete u mirovinu i primate ju iz 2. ili 3. stupa, nju će vam isplaćivati Mirovinsko osiguravajuće društvo.

“Ja živim, ne preživljavam, zato što imam sina koji sa mnomn živi ima plaću dok on ne nađe curu pa sam ja vriti”, rekla je za N1 umirovljenica Marija.

“Ova investicija nije naša, mi upravljamo ovom investicijom, to je investicija naših umirovljenika”, rekao je Željko Bedenic, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva.

U Mirovinskom osiguravajućem društvu kažu da će za sve koji se za njih odluče biti novaca za mirovine jer oprezno ulažu. Ali cijeli ušteđeni iznos nećete dobiti.

“Zato što bi prvo moj susjed uzeo 200-300 tisuća kuna, kupio cx5 i za dvije godine bio pred Banskim dvorima i govorio da nema za registraciju i da mu je mirovina mala. Postoji 20 posto koje mogu uzeti za pokrivanje nepredviđenih troškova, zatvoriti konstrukciju kredita, a mirovina je doživotna i služi da bi ljudi u starijoj dobi imali dovoljno financijskih sredstava da mogu preživjeti”, rekao je Bedenic.

Da bi drugi stup bio profitabilan potrebno je još 200-tinjak tisuća radnika štediša. I fondove i društva nadgleda Hanfa jer ulažu na tržištu. Resorni ministar uvjerava da nema straha za štediše u slučaju problema.

“Država je sto godina, a znate da smo ih mijenjali i imenom i nazivom i ustrojem stajala iza mirovinskog sustava i tako će nastavit i činiti dalje”, rekao je Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare