Prosvjed željezničara “za spas radnih mjesta i tvrtke za gradnju pruga”

Vijesti 23. svi 202212:56 > 13:17 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Prosvjedom u organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara više od 500-tinjak prosvjednika zatražilo je u ponedjeljak od Vlade očuvanje radnih mjesta za 1400 radnika Pružnih građevina, jedine domaće tvrtke koja se bavi gradnjom i obnovom željezničkih pruga.

Prosvjednici su ispred Banskih dvora upozorili kako je ta tvrtka izostankom kapitalnog održavanja pruga dovedena u poziciju da mora tražiti pomoć jer im prijeti stečaj i gubitak radnih mjesta.

Prema ocjeni Svjetske banke godišnje je za kapitalno održavanje pruga potrebno milijardu kuna, a izdvaja se tek 200 milijuna, rečeno je.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač upozorio je kako se tvrtku Pružne građevine od 1. srpnja želi razdvojiti na dva dijela te jedan dio pripojiti HŽ Infrastrukturi a drugi Centru za restrukturiranje i privatizaciju (CERP).

Država je maćeha prema željeznici i njezinim zaposlenicima jer unatrag 20-ak godina ne ulaže dovoljno za kapitalno održavanje pruga, čak niti petinu nužno potrebnoga prema pravilima struke, rekao je Forgač. Upozorio je da se pruge ne popravljaju, smanjuju se brzine prometovanja vlakova, a Pružne građevine gomilaju gubitke.

“To je posao zbog kojeg postojimo, to su naša radna mjesta i naš kruh”, kazao je Forgač i najavio da će radnici ići u štrajk ako tvrtka ne dobije šansu za poslovanje. Smatra da je odgovornost Vlade i Uprave HŽ Infrastrukture da pokažu volju i pronađu rješenje za tu tvrtku.

Tvrde da Pružne građevine neće moći plaćati najam za korištenje nekretnina koje pripadaju HŽ-u, kao što neće moći financirati ni restrukturiranje i zbrinjavanje radnika.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upitao je tko može reći da u Hrvatskoj nema posla za radnike na održavanju pruga kada one vape za obnovom, jer je promet na njima sve sporiji i preusmjerava se na druge pravce ili prijevozna sredstva.

“Prosvjedom moramo tražiti posao za ljude koji znaju i žele raditi na poslovima održavanja pruga i potrebno je naći sredstva kako bi ga mogli odraditi. Uvjeravali su da nije moguće koristiti EU sredstva zbog načina organizacije tvrtke Pružne građevine i HŽ-a, tražili su se modeli, prepisivala rješenja drugih zemalja no bez rezultata”, upozorio je Sever. Smatra da vlast treba prerasporediti sredstva da bi se pokrili dugovi koji nisu nastali krivnjom radnika već su ih stvorila politički nametnuta vodstva koja su zapostavljala tu djelatnost.

Uz transparente “Ministre, naša sudbina ovisi o vama” i  “Stop uništavanju Pružnih građevina”, radnici su u prosvjednoj povorci prošli od Glavnog kolodvora do Markova trga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!