Prosvjednik nezadovoljan: “Tko kaže da se virus nije iz tih kamiona raširio dalje?”

Vijesti 01. pro 202319:19 1 komentar

U slavonskim Vođincima, naša Ivana Tomić je o nastavku prosvjeda seljaka razgovarala s Željkom Đerekom, ratarom i vlasnikom obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva, također i umirovljeni pukovnik HV-a.

Okružen ostalim prosvjednicima, Đerek poručuje kako ne posustaju.

“I u ratu kad smo bili znali smo da se neka pobjeda ne može izvojevati za dva dana. Ovo se ide na iscrpljivanje. Vlada nas uopće ne doživljava, našu tradiciju i običaje. Mi ne prosimo ništa, ne tražimo novac. Tražimo samo da se provjeri jesu li svinje zdrave, da se izvadi krv i ako su zdrave, da se s njima može prometovati i da se od njih mogu napraviti određene delicije koje mi u Slavoniji radimo stoljećima”, kaže Đerek.

Đerek je izjavio kako za njega opravdanja Ministarstva poljoprivrede nisu adekvatna.

“Kad se u našoj županiji pojavila svinjska kuga, to je od mog mjesta 80 kilometara daleko, zašto je moje mjesto dobilo zabranu klanja? Zašto nije napravljena tampon zona još u šestom mjesecu sa dezobarijerama gdje bi se svaka guma, traktor ili auto dezinifciralo kad ulazi i izlazi na to područje. Te svinje je trebalo pokupiti i na taj način bi se rješilo”, smatra Đerek.

Ukazuje na to kako se svako malo pojavi afrička svinjska kuga u nekom novom mjestu.

“Jučer, odavde šest kilometara adaleko, 500 i nešto svinja je eutanazirano i ponovno ćemo imati mjesec dana dok ne prođe rok, a u međuvremenu će ponovno negdje iskrsnuti virus pa će opet prolongirati i tako ćemo do ožujka, travnja kad više nema svinjokolja.”

Đereka smeta što previše zdravih svinja moraju slati u klaonice.

“Ako ih netko u klaonici može preraditi, zašto ih mi ne bismo mogli preraditi? Naša Vlada uopće ne doživalja problem poljoprivrede.”

Neadekvatan kamion

“Taj kamion koji vozi za Sesvetski Kraljevac iz njega putem curi krv i u krvi je virus. Mene kao čovjeka vrijeđa kad gospodin Pavić kaže da su ti kamioni koji voze eutanazirane svinje hermetički zatvoreni. Ma, molim vas! Kaže da ćemo mi našim okupljanjem ovdje raširiti. Da je ljeto imali bi roj muha koje lete za njim do Sesvetskog Kraljevca”, ukazuje Đerek.

“Onda napravite hermetički zatvoren kamion, a ne kao kamion koji vozi otapd. I tko kaže da se virus nije iz tih kamiona raširio dalje?”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare