Provjerili smo kako se dm snašao s uvođenjem eura

Vijesti 02. sij 202312:24 0 komentara
N1

Drugi je dan kako je euro nova hrvatska službena valuta, no prvi je radni dan. Kako to izgleda u praksi za N1 je govorio menadžer marketinga i odnosa s javnošću dm-a Ivan Horvat.

“Možemo reći da prvo jutro, prvi radni dan prolazi čak i bolje od očekivanja, funkcioniramo u potpunosti bez ikakvih problema. Plaćanja na blagajnama odvija se i u kunama i u eurima. Zahvaljujući našem sustavu mogućnost pogreške je smanjena na minimum. Smatramo da smo s IT strane dobro pokriveni, na blagajnama imamo automatski sustav konverzije koji blagajnicima jasno javi koliko moraju vratiti kupcima”, rekao je Horvat.

Dodaje da je u tijeku promjena etiketa da cijena u euru bude istaknuta većim fontom od cijene u kunama.

Kupcima, kaže, vraćaju eure.

“Zamjetno je da kupci i dalje pretežito plaćaju kunama, što je i razumljivo. Još nije ta količina eura kod građana na velikoj razini, ali očekujemo da će se to uskoro povećati. Veliki je postotak udjela kartičnog plaćanja. Vjerujemo da će euro već krajem ovog tjedna preuzeti prevlast u odnosu na kunu”, kazao je.

“Moguće je tek da će se kupci koju sekundu više zadržati na blagajni, ali to će se vrlo brzo smanjiti i svesti u neke normalne granice”, dodao je Horvat.

Neko očekivanje, bojazan građana je bila da će euro donijeti poskupljenja.

“Mi tvrdimo da se to neće dogoditi. Kod nas se nije dogodilo, dapače za 700 proizvoda smo snizili cijena za naredna četiri mjeseca. Također garantiramo da u iduća četiri mjeseca nećemo dizati cijene”, rekao je Horvat.

Vjeruje da će euro donijeti pozitivan efekt na gospodarstva i da su građani već sad upoznati s valutom, turistička smo zemlja i naučeni smo puno dobara i proizvoda već izražavati u eurima.

Također, kada je u pitanju inflacija, Horvat vjeruje da će zbog eura doći do stabilizacije cijena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!