Provjerili smo kako teku posljednje pripreme za popis stanovništva

Vijesti 11. kol 202122:13 > 22:20 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

U rujnu počinje novi popis stanovništva. Provjerili smo kako teku posljednje pripreme i je li ga i ove, 2021. godine, potrebno provoditi ručno, kao prije 100 godina.

Kao i prije sto godina, i ove 2021. tisuće popisivača brojat će stanovnike Hrvatske. Dok ozbiljne zemlje same iz svojih baza podataka generiraju uvijek aktualne podatke o stanovništvu, mi ćemo samo na podatak o ukupnom trošku ovog pothvata čekati dvije godine.

Koliko je točno stanovnika u Hrvatskoj teško je reći. Jedni procjenjuju na 4 drugi na 3,5 milijuna, a posljednji popis iz 2011. kaže – 4.284.889.

Novi kreće uskoro, u nešto modificiranijem obliku. U prvoj fazi građani će se putem susava e-Građani moći upisati sami.

No ni ovog puta ništa bez popisivača na terenu. Što zbog starosne dobi stanovnika, što zbog kontrola. Na javni poziv prijavilo se dovoljno kandidata, među njima i studenti, koje zanima statistika i demografija.

“Demografska situacija nije dobra. Očekujem da se vrtimo oko četiri milijuna ljudi, ali popis će nam dati sve odgovore na pitanja”, smatra student Petar Santro.

Hoće li popis doista dati sve odgovore, demograf Stjepan Šterc, nije siguran. Više je zamjerki koje ima na priprmenu tako opsežnog istraživanja. Samo jedna od njih je izostavljanje struke.

“Ovakakav popis koji radi Hrvatska je bolje da se ne radi. Nije napravljan pretpopis koji se radi dvije godine prije. nije napravljena procjena broja stanovnika na temelju ostalih baza – poreznog sustava, zdravstvenog…”, upozorava Šterc.

Problematični su iz godine u godinu i fiktivni stanovnici. Prikupljanje podataka iz dva izvora moglo bi pokazati razlike, smatra bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof te ističe da je samopopisivanje putem e-Građani korak prema kraju.

“Prijelaz do potpunog ukidanja popisa stanovništva. Klasični popis moderne zemlje više ne provode”, kaže Krištof.

Dok su druge zemlje digitalizirane i same prikupljaju podatke o stanovništvu, u Hrvatskoj ta digitalizacija ide sporo. Za popis stanovništva rezervirano je 177 milijuna kuna, no koliko će on doista koštati znat ćemo, vjerovali ili ne, tek za dvije godine. Kad i prikupljeni podaci budu isto toliko stari.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!