Provjerili smo kako u praksi izgleda novi model odvoza otpada

Vijesti 01. lis 202220:251 komentar

Od danas je na snazi novi model prikupljanja i odvoza otpada. Tko bude bacao manje miješanog komunalnog otpada, plaćat će manje račune. Ipak, novi model izazvao je mnoge nedoumice i protivljenje građana. Provjerili smo kako to danas izgleda u praksi.

Uklanjanje kanti iz najužeg centra Zagreba je počelo, u sljedećih sedam dana procjenjuje se da će ih se skupiti oko 6 tisuća. Naime, kreće režim u kojem smeće može na ulicu samo od 20 do 22 sata 6 dana tjedno.

“Meni vam je to smiješno, ali ne pomaže kaj ja velim”, kazala nam je jedna Zagrepčanka. Suprotnog je mišljenja druga gospođa s kojom smo razgovarali, a koja kaže:

“Ne vidim razloga zašto se ne bismo držali nekog reda.”

“Čini mi se dobar, ali neke stvari nisu do kraja riješene”, dodaje još jedna sugovornica.

VEZANA VIJEST

I tako će biti dok se ne izgradi infrastruktura. Zasad je otvoren tek jedan set podzemnih spremnika, a do proljeća je obećano njih 50 od 150 planiranih.

Poanta je razvrstavanje otpada i čišćenje grada od kanti i smeća, kažu gradske vlasti. Tvrde i da će prvo upozoravati, a tek onda kažnjavati. Iako u centru malo revnije nego u ostatku grada.

“Tu će biti stroži režim zbog same činjenice da ne možemo imati ZG vrećice usred dana po ulicama, – tu će biti kraći period upozorenja”, poručuje gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Jednostavno ne stane”

Ovaj spremnik jednostavno ne prolazi kroz vrata smetlarnika, kažu stanari jedne zgrade na Knežiji, koja bi poput svih ostalih spremnike trebala skloniti s javnih površina i staviti pod ključ. Tražili su zato manje kante.

Mi tražimo kante, njih nema. Mi smo sve obavili, na institucijama je da obave svoj dio posla.

Požalili su se, kažu, jer se boje kazni – iako ih predstavnica mjesnog odbora uvjerava da ih neće biti dok kante ne stignu.

Dosad je 50 posto spremnika prebačeno s javnih površina, tvrde u gradskoj upravi. Mnogi kritiziraju jer po novom modelu još nije izgrađen niti jedan tipizirani box koji služi kao alternativa. Dvjesto je rješenja, dvjesto zahtjeva. Dok su u proceduri vlasnici se neće kažnjavati, a na pritužbe za visoke cijene vlasti odgovaraju:

“Traženjem više ponuda svaki predstavnik ili suvlasnik stanara može do optimalne cijene. Ima cijena i od 200 tisuća kuna, netko radi sprdačinu od ovoga, ali to nisu mjerodavne cijene.”

Dosad je kupljeno pola milijuna paketa ZG plavih vrećica, a bilo bi ih i više da nema nestašice za koju gradonačelnik krivi pogrešne procjene trgovina pri nabavi.

Skuplji model

I dok Grad poručuje da ništa ne ide preko noći, kritičan Renato Petek kaže – ništa se 1. listopada nije promijenilo.

“Osim što se danas stavlja smeće u ZG vrećice, i osim što će u pravilu plaćati skuplji odvoz otpada. Svi koji su imali fiksne cijene 55 do 60 kuna, oni će sada plaćati 45 kuna plus vrećice, što znači da će im poskupjeti, a svi koji su možda u kućama plaćali prema kvadratu, preko 100 kuna, njima će pojeftiniti”, kazao je Petek.

“Bit će posebice skuplje za one koji neće odvajati, a to je i ideja ovog zakona”, odgovara gradonačelnik.

Novom modelu – po kojem oni koji ne razdvajaju otpad trebaju više vrećica, a oni koji kontaminiraju razdvojen otpad plaćaju kazne – trebat će, procjenjuje se, i do godine dana da se u potpunosti uhoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar