Provjerili smo kupuju li građani obveznice: “Nek’ im je sa srećom”

Vijesti 22. velj 202309:42 0 komentara
Patrik Macek / Pixsell

Prvi put, u Hrvatskoj u srijedu je u 8 sati počeo upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3,25 posto godišnje.

Obveznice će se upisivati u dva kruga – prvi je za građane i traje od danas, od 8 sati, do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

Razgovarali smo s nekoliko građana o tome hoće li kupiti obveznice.

“Naravno da hoću, volim Hrvatsku”, rekla nam je jedna Zagrepčanka. Drugi građanin neće uložiti. “Ja sam mali čovjek sa svojom plaćicom”, kazao je. Onima koji će uložiti poručuje: “Nek’ im je sa srećom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!