Provjerili smo zbunjuju li dvojne cijene građane: “Mislim da će nas varati”

N1

Ovog ponedjeljka službeno je započela nova faza procesa uvođenja eura. Sva prodajna mjesta i davatelji usluga u Hrvatskoj od danas moraju iskazivati dvojne cijene – i u kunama i u eurima.

Reporterka N1 Anja Perković razgovarala je s građanima te provjerila kako se oni snalaze u cijeloj ovoj situaciji.

“Nisam obraćao pažnju na to, ali moram uspoređivati. Ne znam uopće po kojem tečaju je to obračunato, ali budem se snašao. Bit će zbunjole, bit će svašta, ali Bože moj”, kazao je gospodin Zvonimir Pleše, koji nam je otkrio i jednu anegdotu koju je već imao zbog uvođenja eura.

VEZANA VIJEST

“Neki dan sam uzimao butelju vina, mislio sam da je oko 20 i nešto bilo, kada sam došao na blagajnu veli mi 150 kuna. Zbunilo me”, ispričao je.

U kupovini smo sreli i gospođu Slavicu koju više od privikavanja na novu valutu brine kako će umirovljenici sve izdržati financijski.

“Naše mirovine su male, a bolesni smo i moramo davati puno za lijekove. To će biti dosta teško. Treba se znati hoće li oni računati više, a mislim da hoće. Mislim da će oni nas varati”, nepovjerljivo će umirovljenica Slavica.

N1

Gospodin Ivan u kupnji je s povećalom. Pojašnjava nam da mu je ono nužno kako bi si povećao cijene.

“Sada je politička situacija takva, situacija na tržištu, rat u Ukrajini je pomogao, ova suša je isto pomogla da sve poraste, a netko se na ime toga provukao da je dignuo cijene. Pogledam prospekte gdje je povoljno za mene kupiti. Ne mogu samo ući u trgovinu i kupiti što mi treba. Drugačije penzioneri ne mogu, a i mnogi drugi”, kazao nam je.

Također kaže da mu neće biti problem koristiti istovremeno i jedne i druge kovanice.

“Išli smo po cijelom svijetu, znali smo i sa markama, i lirama i forintama… Može se to brzo preračunati, a pisat će i na artiklima stara i nova cijena pa će se moći usporediti”, dodao je gospodin Ivan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!