Prve reakcije na presudu Hrvatima: “Možda već danas dođu s djecom u Hrvatsku”

Emica Elvedji/PIXSELL

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić. Odluku je komentirao i ministar Marin Piletić.

“Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

Ministar Marin Piletić je istaknuo: “Dobili smo informaciju da je Visoki sud donio odluku o oslobođenju osmero Hrvata, nije utvrđeno nijedno kazneno djelo zbog čega su zadržani u Zambiji, nije bilo riječi o falsificiranju dokumenata. S njima je naš konzularni predstavnik, odvjetnici još čekaju pismenu odluku. Organizirat će se najbrži mogući transfer u Hrvatsku zajedno s četvero maloljetnih državljana Hrvatske, djecom koja imaju sve papire.”

Govoreći o istrazi dosadašnjih posvojenja iz DR Kongo rekao je: “Analizirali smo sva posvojenja iz DR Kongo. Nakon niza optužbi nekih političkih grupacija ta djeca izuzev dvije obitelji koje su iselile, svi su u Hrvatskoj, korisnici našeg zdravstvenog sustava, vrtića i osnovnih škola.”

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Kekin: Neki su na tragediji ostvarili političku korist

Ivana Kekin je za N1 nakon objave odluke rekla:

“Iščekivali smo odluku, nismo bili sasvim mirni. Jako nam je drago da je sutkinja oslobodila Hrvate i rekla da je proces bio u potpunosti po zakonu. Podsjetila bih da smo u šest mjeseci, koliko su izgubili u Zambiji, razdvojeni od svoje djece, naslušali smo se svega i svačega u javnom prostoru i da ne zaboravimo kako su neki pokušavali ostvariti političku korist na račun nečijih tragedija. Tu vrstu karaktera nemamo često priliku gledati. Sad idu na raspravu izmjene zakona, one su zaista loše jer sustav u Hrvatskoj je loš, procedure nisu jasne. Ovakva situacija se ne smije ponoviti.”

Jutros je situaciju Hrvata u Zambiji komentirala i Anka Mrak Taritaš koja je rekla: “Sigurna sam da se kao država moramo brinuti za sve svoje građane, pogotovo kad su u stranima zemljama. Oni su tamo od početka prosinca, stres koji su doživjeli… Tamo postoji i četvero djece, hrvatskih državljana, za koje nemamo točne informacije. Naš interes bi trebao biti da ta ružna saga završi. Moramo imati protokol koji će funkcionirati. Ta djeca su dobila priliku za drugi, bolji život, ne može ih svesti samo na papir.”

Grmoja: Ovo ne govori o tome je li bilo trgovine djecom

“Moramo popraviti sustav u Hrvatskoj da se takve stvari ne događaju. Opasno je i za pojedince, a loše su i za ugled Hrvatske. Danas raspravljamo o zakonu koji ne rješava te probleme”, rekla je zastupnica Vesna Vučemilović.

“Ova presuda je bila bitna Zambiji jer su naša lupetala, mislim na Gordana Grlića Radmana, govorila da se u Hrvatskoj neće provesti istraga. Zato je Zambiji bilo bitno provesti istragu. Ovo ne govori o tome je li bilo trgovine djecom. Oslobođeni su Hrvati, a ovi drugi, koji se nisu pojavili, nisu na udaru zambijskih institucija. Važno je u Hrvatskoj urediti stvari da se to ne ponavlja, a to nije ovaj zakon koji imamo danas”, istaknuo je Nikola Grmoja.

Mišel Jakšić je napomenuo: “Žao mi je i ljudi koji su bili u pritvoru i djece, drago mi je da je ovakva poruka da moramo mijenjati zakonodavne okvire, a ovo danas bojim se nije dovoljno. Očito smo imali felera i u vlastitom sustavu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.