Prvi oblasni kontrolori zračnog prometa u potpunosti školovani u Hrvatskoj

Vijesti 14. lis 202215:33 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Oblasni kontrolori zračnog prometa po prvi su put završili školovanje u potpunosti u Hrvatskoj nakon što je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) u 2021. uspostavila cjeloviti sustav osposobljavanja svih vrsta kontrolora zračnog prometa, priopćio je u petak HKZP.

U HKZP-u se trenutno školuju tri generacije za oblasne kontrolore, a u listopadu je planirano raspisivanje natječaja za osposobljavanje četvrte, kazao je HKZP.

Prvi oblasni kontrolor zračnog prometa, Vice Torić, magistar je matematike, koji je školovanje na HZKP-u završio za dvije godine i četiri mjeseca.

Nakon njega, praktično osposobljavanje završila je gimnazijalka Diana Patajac, ujedno i prva žena koja je položila za oblasnu kontrolu u posljednjih osam godina.

Do 2020. veći dio osposobljavanja obavljao se u inozemstvu, a samo se zadnji dio provodio u HKZP-u.

VEZANA VIJEST

Zbog takve organizacije osposobljavanja, tvrdi HKZP, suočavali su se s izostankom razvoja domaćih instruktora i kontinuiranog praćenja kandidata, koje je rezultiralo njihovom niskom prolaznošću na provjerama znanja.

Zahvaljujući uspostavi cjelovitog sustava osposobljavanja, HKZP također školuje po jednu generaciju toranjskih i prilaznih kontrolora zračnog prometa.

Kandidati na osposobljavanju raspolažu suvremenim simulatorom, a prošle je godine implementiran i toranjski simulator u Splitu, čime su u cijelosti zadovoljeni infrastrukturni zahtjevi za potrebe osposobljavanja kontrolora zračnog prometa u Hrvatskoj, navodi HKZP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!