Psihički bolesnik svojoj liječnici slao poruke na Valentinovo, pa uhićen. Doznajemo zašto

Crna kronika 23. velj 202414:30 0 komentara
Ilustracija/Robert Anic/PIXSELL

Pred ozbiljnom pravnom dilemom našao se Županijski sud u Zagrebu kada je morao donijeti odluku odrediti ili ne istražni zatvor psihičkom bolesniku koji se nametljivo ponašao prema svojoj psihijatrici.

Još na Valentinovo ove godine poslao joj je par poruka predloživši joj da izađu zajedno, no time je prekršio zabranu komuniciranja s njom što ju je imao od ranije. Je li uopće bio svjestan da ne smije slati poruke svojoj liječnici pitanje je pred kojim se našao sud. Za sada je, kako doznajemo, odlučeno da mu se istražni zatvor ipak odredi.

Kronologija slučaja

Naime, ovaj pacijent još je lani nepravomoćno osuđen zbog nametljivog ponašanja prema liječnici. I tada ju je uznemiravao brojnim porukama, a uz nepravomoćnu presudu izrečeno mu je i obvezno psihijatrijsko liječenje, kao i  zabrana kontaktiranja s psihijatricom.

U sklopu tog liječenja, morao je ponovno odlaziti u Vrapče, pa je ponovno kršio mjere, odnosno kontaktirao s liječnicom i previše joj se približio. Zbog toga mu je određen istražni zatvor.

Razumije li što se događa?

Nakon što je istekao maksimalni rok od tri mjeseca što ih je mogao provesti u istražnom zatvoru, pacijent je po izlasku na slobodu dobio novu samostalnu mjeru zabrane približavanja liječnici. Toga se pridržavao sve do Valentinova kada ju je pozvao van i poslao joj par poruka.

Državno odvjetništvo zbog toga je protiv njega pokrenulo postupak zbog neizvršavanja sudske odluke. U pitanju je kazneno djelo za koje je predviđeno do dvije godine zatvora, a bolesniku je određen i istražni zatvor kako ne bi ponovio nešto slično.

Evo što kaže vještak psihijatar

Iako je vještak psihijatar zaključio da je ovaj pacijent sada ubrojiv budući da se liječio u Vrapču, te da je trebao biti svjestan svojih postupaka, njegov odvjetnik ipak je nakon uhićenja upozorio kako nije sasvim jasno razumije li on što zapravo znači sudska mjera zabrane kontaktiranja liječnice.

Nakon što mu je određen istražni zatvor ima pravo na tu odluku uložiti žalbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!