Psihijatar: Briga za sebe nije sebičnost, to je važno reći u zemlji u kojoj se to često miješa

Vijesti 11. lip 202416:42 0 komentara

Psihijatar Hrvoje Handl iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu bio je gost Newsrooma kod našeg Domagoja Novokmeta i komentirao tragičan događaj u kojem se zapalio muškarac. 

Potražite pomoć

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected])

Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected])

Više informacija možete pronaći i na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na OVOM linku, kao i OVDJE.

Hrvoje Handl je govorio o prevenciji suicida: “Živimo u društvu u kojem je veliki nedostatak empatije kao takve i mi kao ljudska bića imamo predispoziciju da se suosjećamo s drugima. Mi trebamo učiti svoju djecu tome koliko je empatija važna u njihovoj komunikaciji, a nema samo komunikacija preko ekrana. Postoji prevencija mentalnih bolesti, radi se jako puno na njoj, radi se u Zavodu za javno zdravstvo. Potrebno je od najraniji dobi raditi s djecom i učiti ih kako razgovarati o emocijama. Stvar počinje izrazima emocija, ovaj događaj je izraz emocija”, objasnio je.

Kako prepoznati znakove?

Psihijatar je rekao kome se obratiti: “Svakome bi preporučio ako ima nekog zrelog prijatelja, nekoga u obitelji kome može sve reći, njima se najprije treba obratiti. Treba reći da briga za sebe nije sebičnost, to je važno reći u zemlji u kojoj se jako puno govori o katoličkim vrijednostima i često se miješa briga za sebe sa sebičnošću. Druga stvar su psiholozi, Vlada je omogućila, odnosno novi zakon, da psiholozi uđu u domove zdravlja i da postanu medicinski djelatnici. Treća razina su psihijatri, četvrta su razina, u prevencijskom smislu, su učitelji i profesori. Svi bi trebali educirati ljude kada im se netko obrati kako postupiti, važno je da se u to ne upuštate ako ne znate razgovarati s takvom osobom”, rekao je Handl.

“Jako je važno prepoznati znakove usamljenosti, nagla tuga, nagli prekid apetita, dugo ležanje u krevetu, nedolazak na posao, tu treba alarmirati najbliže koji trebaju probati pomoći. Živimo u vremenu poremećaja ličnosti, osoba ne zna da ima poremećaj i ako mu netko dođe i kaže to, pogotovo ako to kaže osoba koja mu je bliska, može napraviti putno”, dodao je psihijatar.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!