Psihijatar: Teza o psihofarmacima štetna, teško da mogu biti razlog ovakvog čina

Vijesti 25. ruj 202118:57 > 21:17 0 komentara
N1

Psihijatar Herman Vukušić u Dnevniku N1 govorio je o tragičnom događaju na zagrebačkim Mlinovima.

Pregledavši profil na društvenoj mreži, djeca su se doimala sretno, rekao je psihijatar, dodavši da je siguran u jedno – institucije u ovom slučaju nisu krive.

“Takvih slučajeva je bilo i bit će ih sve više”

“Ne možemo uprijeti prstom u institucije – bio je strani državljanin, a s bivšom suprugom postigao je sporazum koji je verificiran na sudu i sustav socijalne skrbi nakon toga s njime nije imao ništa. Mogu reći da je ovakvih slučajeva je bilo i bit će ih sve više. Ne mogu se predvidjeti. Što je bio otponac to možemo samo nagađati. Detalji će se saznati tijekom iscrpnog psihijatrijskog vještačenja. Doći će se do uzroka stvari. Mnogo je čimbenika moglo dovesti do ovog čina. Sa sigurnošću mogu reći da je prije og tragičnog čina bio u stanju egzistencijalnog beznađa, ne depresije”, rekao je Vukušić.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je da bi se u pozadini svega mogao nalaziti narcistički karakter poremećaja ličnosti, što dovodi do fenomena koji se naziva proširenim samoubojstvom. “To je karakterna crta osobnosti, nešto što je godinama, desetljećima tu, ponekad i psihijatri to teško prepoznaju”, pojasnio je, upozorivši da će se to utvrditi nakon vještačenja.

“Psihofarmaci mnogim pacijentima predstavljaju prvu i zadnju liniju obrane”

Ne slaže se s doktorom Vagićem, koji je kazao da se rade svi nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka: “Psihofarmaci teško mogu biti razlog za ovakav čin. Gotovo je nemoguće da budu povod i razlog ovakvog čina. Teza o psihofarmacima je dosta štetna jer će dosta pacijenata sada zazirati od uzimanja lijekova koji im predstavljaju prvu i zadnju liniju obrane.”

Svima koji osjećaju beznađe psihijatar Vukušić poručuje da se ne boje i pozovu pomoć. “Nazovite i spriječite, bolje je da policija izađe i deset puta, ali da se ovakav slučaj spriječi”, rekao je, dodavši da mu je drago što će policija dobiti stručnu pomoć.

Ovo se nije moglo izbjeći, kaže Vukušić.

Više o cijelom događaju možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!