Psihologinja na društvenoj mreži tražila smještaj za djevojčicu s autizmom. Dobila je opomenu pred otkaz

Vijesti 28. stu 202320:56 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Prije 2 mjeseca javnost je potresla priča o djevojčici s autizmom po koju, zbog spleta nesretnih okolnosti, rodbina nije došla u vrtić, a koju je potom odbilo smjestiti više od 30 ustanova.

Psihologinja je na društvenoj mreži upozorila na problem te je tek tada pronađen smještaj. No, nakon javne objave, obavljen je izvanredni upravni nadzor, a psihologinja i socijalna radnica koje su radile na slučaju su dobile opomenu pred otkaz, javlja HRT.

Izvanredni upravni nadzor pokazao je da su propust zapravo napravile socijalna radnica i psihologinja – trebale su se za djevojčicu pobrinuti i puno ranije.

“Utvrđeno je zapravo da kolegice, nadležna socijalna radnica i nadležna psihologinja, nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere i radnje, odnosno aktivnosti s ciljem zaštite prava i dobrobiti djeteta, iako su imale sva saznanja da su u obitelji prisutne ugrožavajuće okolnosti”, rekla je Tatjana Štritof, ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Zbog toga su dobile opomenu pred otkaz. U sindikatu smatraju da su kolegice napravile sve što su trebale u tom trenutku.

“Imamo i drugih slučajeva koji su isto tako kolege dobili opomenu, odnosno to se zove upozorenje, što smatramo da nije način na koji se razvija sustav, da bude konkretniji. Ljudi su naravno ustrašeni. Sada imamo u zadnje vrijeme veliki odljev radnika”, naglašava Mirjana Zvekić Pohanić, sindikalna povjerenica Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Nezadovoljni ovom odlukom, ali potaknuti i nizom problema u sustavu uputili su pismo na nekoliko adresa. A uz kolegice su stali i članovi iz inicijative “Od šutnje do promjene” koja okuplja 500-tinjak sturčnjaka iz sustava socijalne skrbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!