Psiholozi reagirali na plakate o depresiji: “Može imati veće štete nego koristi”

Vijesti 05. lis 202214:45
Izvor: Hrvatsko psihološko društvo

Nakon što je Unicefova kampanja, koja je trebala podignuti svijest o mentalnom zdravlju, naišla na negativne reakcije u javnosti, danas se oglasilo i Hrvatsko psihološko društvo koje je osudilo nepromišljenu kampanju.

“Ovim putem želimo reagirati kao psiholozi i stručnjaci za psihičko zdravlje na pojavu reklamnih plakata na području grada Zagreba. Na plakatima se nalazi poruka „Samo slabiči dobiju depresiju“ bez ikakvog dodatnog konteksta. Poznato je kako će se značajan broj ljudi u nekom trenu svog života susresti sa kriznim događajima, i moguće imati potrebu za stručnom pomoći i podrškom, a perspektivu za prevladavanje onog što im u tom trenu život čini crnim, velikim dijelom čini i senzibiliziranost društva. Pretpostavljamo da je ideja bila skrenuti pažnju na probleme mentalnog zdravlja i depresije, ali objavljivanje ovakvog sadržaja bez konteksta može potencijalno izazvati nepredvidive negativne efekte”, poručili su psiholozi.

Upitno hoće li konačna poruka stići do svih

Ističu da je ovakva kampanja loše osmišljena i neprimjerena zbog čega se, nažalost, može izazvati veća šteta od potencijalne koristi.

VEZANA VIJEST

“Većina reakcija javnosti pokazuje da ovakav oblik oglašavanja nije prikladan, neovisno o cilju. Ranjive skupine ovu poruku mogu shvatiti potpuno krivo i doslovno, a upitno je hoće li konačna poruka (za koju se nadamo da se krije iza ove kampanje) stići do svih osoba koje su joj bile izložene”, upozorili su iz Hrvatskog psihološkog društva pa nastavili:

“Želimo upozoriti da je kod ovakvih osjetljivih pitanja, neovisno o krajnjoj namjeri, važno konzultirati i stručnjake koji rade s ranjivim skupinama i koji razumiju njihove specifične potrebe i osjetljivost na poruke kojima su izloženi. O mentalnom zdravlju svakako treba govoriti, ali na primjeren način. Iznimno je važno da o mentalnom zdravlju govorimo jasno, ohrabrujuće i otvoreno, iz pozicije empatije, te da podržavamo one kampanje koje to i adekvatno komuniciraju.”

Zaključno su pozvali sve kreatore zdravstvene politike da osiguraju sve institucionalne, financijske i kadrovske uvjete za pomoć svim osobama kojima je potrebna pomoć i podrška u području psihičkog zdravlja.

“Solidarnost, stručna i ljudska podrška od velikog su značaja za psihičko zdravlje u vremenima u kojima živimo”, ističu psiholozi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.