Pucarić: “Zgrožen sam s Markotić”, Riha: “Stožer sam ne poštuje svoje mjere”

Vijesti 12. velj 202118:32 > 20:56 0 komentara

Komunikacijski stručnjak Željko Riha i Politički analitičar Zoran Pucarić u Newsroom na N1 došli su zbog analize skorašnjih lokalnih izbora, da bi, nakon današnjeg susreta Nacionalnog stožera civilne zaštite s novinarima, ipak počeli s time.

Kako Riha i Pucarić ocjenjuju nastup Alemke Markotić?

“Ja sam ostao zgrožen, imam osjećaj mučnine nakon ove današnje tiskovne konferencije. S komunikacijskog aspekta neprimjereno je obračunavati se s novinarima. To se ne radi”, počeo je Pucarić:

“Ne zvuči mi posebno uvjerljivo niti kada gospođa Markotić kaže: ‘I među vama je netko tko je cijepljen.’ Možda i jest, ali ne zvuči pretjerano uvjerljivo. Ogolilo se da nemamo baš nikakav sustav kontrole cjepiva. Cjepiva dobivamo u količinama da možemo prebrojati svaku bočicu, a mi svejedno ne znamo koga smo cijepili.”

Osvrnuo se i na slučaj Luke Burilovića, predsjednika HGK:

“Skrivati se iza toga da si ratni vojni invalid s bolestima, pa što je s tolikim ratnim vojnim invalidima koji čekaju na red!?”

Riha je također krenuo od sukoba Alemke Markotić s novinarima:

“Ne smijete se obračunavati s novinarima, posebno ne na ovaj način.”

“Najveći problem od početka je nekonzistentnost Stožera u njihovim porukama. Sami mi trebali pokazati da poštuju mjere koji su donijeli. A oni to ne rade. Naravno da je povjerenje između njih i građana narušeno”, primijetio je.

Dalje su prešli na kandidate za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima u svibnju, i to prvo s Davorom Filipovićem, kandidatom HDZ-a. Riha je rekao, kad je prvi put čuo da je neki “Filipović” kandidat HDZ-a, da se začudio zašto bi se dogovorili Mirko Filipović i HDZ. Nije mu bilo jasno tko je to.

“Suludo mi je da postoji odrasla i, rekao bih, intelitgentna osoba koja bi pristala na takvo nešto. Ovo je čisto topovsko meso u žartgonu kamnpanja”, ustvrdio je Riha.

Pucarić je krenuo tumačiti ga s druge strane:

“Apsolutno je neozbiljno, podcjenjivački prema biračkom tijelu, predstavljati kandidata za gradonačelnika Zagreba tri mjeseca prije izbora. Mi smo morali kod ovih najvećih stranaka kandiata za gradonačelnike znati za prošle godine.”

Ponovio je da sljedeći izborni ciklus počinje čim prethodni završi.

“Studenti na Ekonomskom fakultetu vjerojatno znaju za njega. Mi smo možda malo guglali, pa smo našli da je u nekim nadzornim odborima, na nekim funkcijama”, ilustrirao je da je HDZ-ov Filipović prilično nepoznat kao političar.

Neki će, kazao je, ipak glasati za njega.

“On će pobrati glasove onih HDZ-ovaca koji će glasati za njega po stranačkoj stezi. Možda još nekoga. Teško će se oprati tom projektnom suradnjom”, osvrnuo se na tvrdnje vrha HDZ-a da ta stranka s Bandićem nije bila u koaliciji, nego je “projektno surađivala” i na taj način izglasala niz stvari u Gradskoj skupštini, pa tako i proračune.

A Joško Klisović kao kandidat SDP-a?

“Rekao bih da je sličan slučaj kao s HDZ-om”, kazao je Riha, “ali ovdje dajem ipak neku prednost SDP-ovom kandidatu koji ipak ima neku prepoznatljivost. Znamo njegove stavove, nije netko totalno anoniman kao u slučaju HDZ-a.”

U oba slučaja, dodao je, riječ je o “nužnim kandidatima, iako je suludo imati i nužnog kandidata kad već pravog kandidata nema:

“Bolje je ići i bez kandidata nego očekivati potpuni poraz.”

Pucarić je rekao da se SDP raspada već dulje vrijeme, okolnosti u SDP-u nazvao je “šalabahter demokracijom”:

“Možemo! je zato i procijenio da su im teret i da zato žele na izbore sami.”

“SDP-u prije ili kasnije treba kompletno dno”, zaključio je pak Riha koji smatra da, kad već SDP-ovci u Zagrebu nisu pristali podržati kandidata Možemo!, da bi naredni izbori biti ti koji će još malo pročistiti tu stranku.

Voditeljica je navela da je jedan od razloga raspuštanja gradske organizacije bilo i to što tu još ima ljudi koji su zaposleni u Holdinu. S druge strane, prema anketi koju je naručila lijeva scena, Tomislav Tomašević, izvorno politički iz “Zagreb je naš”, ispalo je da ima najbolje šanse za ući u drugi krug. Došao je red analizirati i njegove manjkavosti:

“Tomislav Tomašević je još uvijek prepoznat kao aktivist. Pristupa s tom platformom. Njegov je problem unutarnji način odlučivanja u Možemo! koji je prilično kompliciran, može paralizirati brzo donošenje odluka… To može biti problem u upravljanju Zagrebom.”

Riha je dodao:

“Tomašević je definitivno najbolji kandidat za gradonačelnika koji dolazi iz lijevog spektra… Prepoznatljiv je na nacionalnoj razini, znamo tko je, znamo gdje je sve bio na terenu. Naravno da je jedno biti aktivist na ulici, a drugo upravljati gradom. Vječno u opoziciji i jednom u poziciji.”

Rekao je da će njegov najveći izazov biti uvjeriti građane da ima ljude za dovesti kompletno novu upravljačku strukturu:

“Platforma Možemo! mora uvjeriti da građani će sutra (kad bi oni pobijedili) sve nastaviti funkcionirati, da će smeće i dalje biti pokupljeno.”

Pucarić za Zvonimira Troskota ne vidi potencijal da uđe u drugi krug. Riha pak primjećuje:

“Potencijal je da bi za njega mogli glasati birači HDZ-a koji ne prepoznaju Filipovića kao svog kandidata…”

“Kandidati ljevice i desnice su zapravo Tomašević i Troskot”, kostatirao je Troskot.

Kad se povela riječ o Miroslavu Škori, Pucarić ne smatra da bi njegova kandidatura za gradonačelnika Zagreba iz Domovinskog pokreta, iako unaprijed izgubljena, bila besmislena zato što takvi kandidati svojom kampanjom povlače za sobom vidljivost i izbora za vjećnike u Gradskoj skupštini.

Riha je komentirao:

“Bilo bi šteta Škoru potrošiti na Zagreb, i Slavoniji trebaju kvalitetni ljudi.”

Konačno Milan Bandić. Pucarić je ponovio da za njega stalno i uvijek glasaju “Sesvete, Kozari bok i takvi periferni dijelovi grada”, te da će se tek vidjeti koliko će građanima otvoriti oči žičara nesnalaženje Zagreba.

Riha je zaključio pak:

“Definitivno Bandić ulazi u drugi krug s nekim od ovih kandidata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!