Pučka pravobraniteljica traži detalje o izmjenama kaznenih zakona

Vijesti 17. velj 202314:41 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica pokrenula je postupak u kojemu od Ministarstva pravosuđa traži detalje o najavljenim izmjenama kaznenog zakonodavstva, nakon što joj se Hrvatsko novinarsko društvo pritužilo zbog premijerove izjave o mogućoj kriminalizaciji curenja informacija.

HND se pravobraniteljici žalio zbog nedavne izjave premijera Andreja Plenkovića o mogućoj kriminalizaciji “curenja informacija” koje uzrokujeu “političke probleme”, što je, tvrde, izazvalo burne reakcije javnosti.

“Najprije zato što Zakonom o kaznenom postupku nije moguće regulirati kaznenu odgovornost koju Plenković spominje. To je moguće regulirati samo Kaznenim zakonom (KZ), čije je izmjene premijer također najavio, ali o kojima se gotovo ništa ne zna”, ističu iz HND-a.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter obavijestila je HND kako je otvorila predmet vezan uz njihovu pritužbu i počela postupak, u kojem od Ministarstva pravosuđa traži detaljne informacije o izmjenama tih zakona.

Zatražila je dostavu podataka o aktivnostima koje se planiraju oko izmjene i dopune Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku “imajući u vidu da Plan zakonodavnih aktivnosti (…) za 2023. godinu ne predviđa aktivnosti vezane uz izmjenu Kaznenog zakona, no predviđa aktivnosti vezane uz Zakon o kaznenom postupku”, istaknula je Šimonović Einwalter.

Zatražila je obavijesti o odredbama zakona čije izmjene i dopune se planiraju, o pojedinostima osnivanja i rada Radne skupine za izmjenu i dopunu Kaznenog zakona te Zakona o kaznenom postupku, kao i infomaciju o tome kada se planiraju otvoriti javna savjetovanja.

Istaknula je i da kao kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, u svom radu kontinuirano ukazuje da sloboda izražavanja obuhvaća i medijske slobode.

Smatra da je to ustavno jamstvo koje je važno zaštititi od različitih oblika pritisaka poput prijetnji, fizičkih i verbalnih napada, ali i SLAPP tužbi te da je novinarima potrebno omogućiti da svoj posao obavljaju profesionalno i bez straha.

“Posebno ističem kako je uloga novinara u informiranju javnosti ključna, a posebno kad je riječ o temama od javnog interesa”, poručila je Šimonović Einwalter u odgovoru HND-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!