Puhovski: Milanović i Plenković su se odlučili potući, napetost je jako velika

Vijesti 27. lip 202118:25 > 19:02 2 komentara
N1

Trakavicu oko izbora novog predsjednika Vrhovnog suda, odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ali i druge aktualne političke teme u Dnevniku N1 komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Hoće li biti treće sreće u izboru novog predsjednika Vrhovnog suda, mogu li se predsjednik i premijer dogovoriti?

“Očito su u ovom trenutku šanse jako male. Oni su se odlučili potući, sad to to rade malo tiše i pristojnije, ali napetost je i dalje jako velika. Problem je u tome što predsjednik Republike, a dijelom i predsjednik Vlade ne obavljaju funkciju u tome da omoguće funkcioniranje sustava. Sustav ne funckcionira. Gospodin Mrčela će moći produžiti mandat, kome, sebi. To je čista privatizacija, on nije kriv za to. To se meni za Vrhovni sud ipak čini malo nezgodnim, a da ne kažem da se njega ne može smijeniti. Da ne govorim o tome da gospodin Mrčela ima jedno desetak strašno važnih domaćih i stranih funkcija, tko zna kako će se to obavljati. Čovjek sam sebi drži mandat i to bezgranično. To je nešto zbilja neobično i našli smo se u petlji jer su zakoni loše pisani i zato što se nije mislilo na to da će se ova dvojica pohvatati na tako dugi rok”, rekao je Puhovski.

Premijer kaže da nema razloga da dogovora ne bude, ako se poštuje zakonska procedura.

“Kod njih kao da je na djelu neka vrsta obiteljske nervoze. Vi meni kao mlađa rođakinja da ćemo sve po propisima, a vi meni kažete ‘ja sam ti rekla da su ti propisi protuustavni’. I tu odmah počinje dizanje tona. Milanović je jasno rekao da su propisi protuustavni, nije dobio pravo od Ustavnog suda, onda je rekao da su Ustavni sud skupina prijatelja, kumova… On to ne priznaje. Sad je pitanje hoće li pokazati je li mu doista stalo da se naprave promjene u pravosuđe”, smatra Puhovski.

Zlata Đurđević se neće javiti na treći poziv, a HDZ je cijelo vrijeme govorio da je on sudjelovala u nezakonitoj proceduri.

“Ja sam uvjeren da se s dva telefonska razgovora moglo dogovoriti da ona bude prihvaćena. Ona se ne može baviti time je li Milanović obavio svoje predzadaće, to nije njezin posao. On je nju pozvao, ona je prihvatila, onda su je počeli tući na različite načine. Tuku je ne samo zbog nje, nego zbog njega. Tukli su je jer je onajedna prvorazredna kandidatkinja koja nije korumpirana, ali prije svega zato što je Milanovićeva kandidatkinja. Da su htjeli, nju su mogli mirno sabotirati unutar suda”, kazao je Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare