Puljak: Odluka ministrice o intendantima čin je političkog nasilja

Vijesti 07. lis 202217:38 0 komentara
N1

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u petak je odbijanje ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek da potvrdi razrješenje intendanata splitskog i riječkog HNK nazvao činom političkog nasilja te pozvao splitskog intendanta Srećka Šestana da se sam povuče.

“Ministrica danas nije podržala odluku Gradskog vijeća da se smijeni intendanta splitskog HNK Srećka Šestana. Mislim da je to čin političkog nasilja HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića prema građanima Splita”, izjavio je Puljak na konferenciji za novinare koju je održao u Zagrebu, ispred Ministarstva kulture.

VEZANA VIJEST

Ministrica Obuljen Koržinek danas je poručila da neće prihvatiti razrješenja intendanata hrvatskih narodnih kazališta u Splitu i Rijeci jer smatra da u obrazloženju odluka gradskih vijeća nisu vidljivi ni zakonski ni principijelni razlozi.

Puljak je pak istaknuo da Grad Split ulaže oko 50 milijuna kuna u kazalište, a država svega oko dva milijuna kuna.

“Jasno je tko bi trebao odlučivati o intendantu. To svakako nije ministrica, već građani Splita preko Gradskog vijeća”, istaknuo je Puljak.

Pozvao je Šestana da se sam povuče, istaknuvši da ga građani “ne žele” pa je neprimjereno da ostane na funkciji.

Puljak je rekao i da će Grad Split razmotriti što za njih znači odluka ministrice da odbije potvrditi razrješenje intendanta Šestana, o čemu je Gradsko vijeće odluku donijelo 15. rujna.

U Rijeci je pak Gradsko vijeće smijenilo Marina Blaževića s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i mandat mu treba prestati 31. listopada.

Ministrica kulture danas je izjavila da su “formalno, odluke gradskih vijeća šture i neargumentirane i u njima nema dokaza gdje je došlo do kršenja zakona”.

Puljak je poručio ministrici da je “u krivu” te podsjetio da kazališno vijeće u Splitu nije prihvatilo Šestanovo financijsko i programsko izvješće.

Bilo bi primjereno da je ministrica poštivala odluku Gradskog vijeća koje je s vrlo velikom većinom izglasalo nepovjerenje intendantu, istaknuo je splitski gradonačelnik.

Marin Račić, potpredsjednik stranke Centar i gradski vijećnik u Rijeci, istaknuo je da je situacija s riječkim HNK još bizarnija.

“Imamo na vlasti SDP koji je prilikom izglasavanja nepovjerenja intendantu riječkog HNK, ostao doslovno sam. Jedini koji njemu (intendantu) čuvaju leđa su SDP-ovi vijećnici, čak su i njihovi koalicijski partneri bili protiv toga”, rekao je Račić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!