Puljak: Sva djeca u Splitu su upisana u vrtiće, ostalo je i praznih mjesta

Vijesti 01. ruj 202310:56
N1

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak nakon višetjedne se medijske šutnje osvrnuo na nagađanja o tome da su mnoga djeca u Splitu ostala bez mjesta u vrtićima.

“Imamo dobru vijest. Sva djeca su upisana u vrtiće. Sva djeca iznad tri godine ostvarila su pravo upisa, i to bez obzira na zaposlenost roditelja, čak i bez obzira na prebivalište roditelja, a ostalo je nekoliko i praznih mjesta u našim vrtićima, u privatnim i u javnim, pa ako još netko ima da je ostao bez mjesta, neka se javi i osigurat ćemo mjesto svakom djetetu”, kazao je Puljak, a prenosi Dalmacija danas.

“Imali smo zakonsku obvezu upisati svu djecu iznad četiri godine, a mi smo uspjeli upisati svu djecu iznad tri godine, i to bez da povećavamo grupe u vrtićima i bez da narušavamo standard vrtića. Što se jaslica tiče, prošle godine smo u ovom trenutku imali više od 200 neupisane djece, ove godine taj broj je manji od 40 i oni još uvijek imaju otvoren status upisa i kroz rujan ćemo i dalje usklađivati naše kapacitete zajedno s partnerima iz privatnih i vjerskih vrtića.

Oni roditelji koji ne mogu čekati da im se osigura mjesto u jaslicama kroz ovaj mjesec rujan, mi ćemo otvoriti mogućnost da im financijski pomognemo kao što smo to radili i prošle godine i naše službe će pripremiti sve te dokumente i kontaktirati te roditelje čim prije”, dodao je.
“Tema vrtića je senzacionalistička”

Kazao je i da je ove godine u proračunu Grada osigurano 26.5 milijuna eura za predškolske programe, što je za četiri milijuna eura više nego prošle godine. Rekao je i da ga žalosti činjenica što se djeca na ovaj način koriste u političke svrhe, a čak i na jedan medijski način razvlače ovako javno.

“Žalosti me činjenica što se vrtići i djeca koriste u političke svrhe, a čak i medijski način obrađivanja ove teme da se djeca s teškoćama u razvoju i da se njihovi podaci iznose u medije, apsolutno je neprimjeren i čak ispod svake razine i medijske struke, a i politike. Molim sve, naročito političare da se suzdrže od senzacionalizma”, kazao je te još jednom naglasio kako su ove godine uspješno upisali svu djecu u vrtićke skupine bez da se naruši pedagoški standard te da Grad ulaže mnogo više sredstava iz godine u godinu u poboljšanje pedagoškog standarda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.