“Puno muškaraca je krivo odgojeno, misle da mogu ubiti ženu kad su nervozni”

Vijesti 07. velj 202222:52 > 22:58 1 komentar
N1, Ilustracija

Strašno ubojstvo koje se u nedjelju dogodilo u Rijeci, gdje je usred bijela dana u kafiću ubijena žena starije životne dobi, potreslo je Hrvatsku. Na žalost, ovo nije izoliran slučaj jer smo prije malo vremena svjedočili ubojstvu žene usred jedne trgovine u Splitu.

Gdje smo kao društvo zapeli i kako riješiti ovaj veliki s kojim smo suočeni? Aktivistkinja za ljudska i ženska prava, bivša predsjednica udruge B.a.B.e. i Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Zagreb Sanja Sarnavka u razgovoru za Net.hr ističe da mi unatoč svim potpisima i mijenjanju zakona, ne mijenjamo situaciju.

“Prvo i osnovno je to da ne postoji timski rad institucija, da nema komunikacije među njima i da se ne rade procjene rizika. Ne može se svaki zločin spriječiti. Čini se naizgled da se ovaj nije mogao predvidjeti, iako treba vidjeti da li je on zbog tih postupaka koje je prije učinio, zbog tog pjevanja, hodanja gol, da li je on uopće bio na psihijatrijskoj evaluaciji, da li je on trebao piti nekakve lijekove, to je jedna od stvari u ovom slučaju”, kaže Sarnavka.

S druge strane, dodaje, od vrtićke dobi nemamo edukaciju i ne govorimo o tome da je nasilje nedopustivo. Smatra da trebamo prestati pričati o tom “slabijem, ljepšem spolu”, gdje se žene minorizira i gdje neki nasilnik misli: “Pa da, ja se na takvim osobama mogu iživljavati”.

Sarnavka kaže da su jučer prve objave o ovom nemilom događaju bile da je do ubojstva došlo nakon tučnjave ili kada se dogodi obiteljsko nasilje, onda najčešće imamo naslove “nakon svađe ubio je partnericu”. “Vi za tuču i za svađu morate imati ravnopravan odnos, dvoje ljudi koji u jednakoj mjeri sudjeluje u nečemu pa to dovede do stradanja jedne osobe”, dodaje.

“Imamo jako puno muškaraca koji su krivo odgajani i koji su krivo razumjeli ili su dobro razumjeli poruke svoje okoline, a one nisu bile dobre pa oni misle da kad su nervozni ili kada im netko ide na živce ili kada su nesretni i nezadovoljni, da mogu ubiti svoju partnericu, pogotovo ako ona pokušava učiniti nešto što njima ne paše”, upozorava Sarnavka, dodajući da imamo jako često ubojstva gdje žena želi otići pa je onda muškarac ubije, jer “ako te nemam ja, neće te nitko imati”.

“To je ta logika. Nismo kao društvo dovoljno napravili”, kaže Sarnavka za Net.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare