“Pupovac ‘potvrdio notornu praksu’ da se program HTV-a uređuje izvan Prisavlja”

Vijesti 27. tra 202216:34
N1, Ilustracija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su u srijedu na navode predsjednika SNV-a Milorada Pupovca da je zahvaljujući njegovu razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem HTV emitirao seriju o NDH, što potvrđuje Vladino miješanje u rad HTV-a.

Pupovac je u tjedniku Nacional izjavio da je zahvaljujući njegovom razgovoru s Plenkovićem “HTV emitirao seriju o NDH Hrvoja Klasića“, priopćili su HND i SNH.

“Vlada se miješa u rad HTV-a što ograničava medijsku neovisnost”

Novinarske udruge podsjećaju da su Reporteri bez granica u posljednjem izvještaju naglasili kako “i dalje postoji problem Vladinog miješanja u rad HTV-a, što ograničava medijsku neovisnost”.

Smatraju da je Pupovac svojom izjavom “potvrdio notornu praksu” da se program javne radiotelevizije dogovara i uređuje izvan Prisavlja.

“Da HRT radi neovisno i slobodno, prema načelima struke, ne bi bilo niti potrebe da za emitiranje bunkerirane serije intervenira politički vrh”, stoji u priopćenju.

“Čini se da ni Pupovac nema problem s poltronskom fokusiranošću javnog medija na želje vlasti”

HND i SNH upozoravaju javnost da su nakon smjene ravnatelja HRT-a na rukovodećim pozicijama u Informativnom servisu ostali isti ljudi koji su “sramotnu i protuzakonitu praksu uređivanja HRT-a iz Vlade kroz godine političke zloupotrebe doveli do samorazumljivog automatizma”.

“Iz intervjua koji je dao Nacionalu čini nam se da ni gospodin Pupovac nema problem s poltronskom fokusiranošću javnog medija na želje vlasti”, kaže se u priopćenju.

Pozvali su Pupovca da objasni javnosti i radnicima HRT-a što se iz te izjave treba zaključiti, a ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek da pokrene proces izmjene lošeg Zakona o HRT-u radi jačanja neovisnosti javnog servisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar