Pusić: “Rezultati izbora u Srbiji su rezultat nepostojanja opozicije. To je i naš problem”

Vijesti 19. pro 202310:45 0 komentara

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirala izbore u Srbiji.

Pusić smatra kako je cijela ideologija demokracije pala na primjeru izbora u Srbiji.

“Nije ključno bilo kakva stabilnost – ključna je demokratska stabilnost. Ono na čemu su se glavna dva partnera, od kojih se očekuje promocija demokracije, SAD i EU, razišla na ovom primjeru. Njemačka je  kritizirala te krađe, manipulacije na ovim zborima”.

Američki State Department je izrazio dosta drugačiji stav, a Pusić smatra da je to vjerojatno pod utjecajem veleposlanika SAD-a u Srbiji.

“On ima prilično kompromitirajući položaj tamo u smislu podrške Vučiću. Vjerojatno je temeljem njegovih preporuka State Department rekao da se veseli nastavku suradnje s novom vladom, što je neka vrsta amena, koji su dobili samo od Rusa i Orbana.”

Pusić komentira kako je i u Mađarskoj i Rusiji prisutan slučaj kontrole medija, pravosuđa i fenomen izjednačavanja izbora s demokracijom.

“Svi ovi autoritarni lideri su uspjeli uvjeriti javnosti da je pobjeda na izborima jednako demokracija, da je to sve što je potrebno i da ti pobjeda na izborima daje pravo da radiš što god hoćeš.”

Što pobjeda Vučića znači za Hrvatsku?

“Jedna od stvari koja se prvo pokazuje je kako je opasno, po građane, uništiti opoziciju. To je nešto što se i kod nas dogodilo. Mi još imamo opoziciju, ali u ovom trenutku nemamo alternativu HDZ-u. Izbori u Srbiji i metode kojima je izvojevana pobjeda, ajmo uvjetno reći, su rezultat upravo toga da ne postoji realna opozicija. To je aposlutno i naš problem i toga moramo biti svjesni.”

“Svatko tko želi dobro ovoj zemlji će željeti da postoje dva koliko-toliko po snazi ujednačena tima jer to je jedina prava zaštita koju građani imaju od samovolje kojoj je svaka izvršna vlast sklona. To je u prirodi izvršne vlasti, pootovo ako dugo vlada – da se pretvori polako u autoritarnu”, dodaje Pusić.

Pusić smatra da HDZ-u odgovara Vučićeva pobjeda.

“Strankama koje koriste nacionazliam u svojim kampanjama i mobilizaciji birača, uvijek odgovara da slični profil stranke, koja također koristi nacionalizam ali drugog predznaka, pobjeđuje u susjedstvu. Objektivno je tako. Ljudi kad vide da tamo pobjeđuju varijante i stranke kakva je SNS i Aleksandar Vučić, naravno, ovdje su skloni žešćim nacionalističkim opcijama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!