Račan: Po prvi puta u dva desetljeća imamo politički obojano tužiteljstvo

Vijesti 29. svi 202417:09 0 komentara

Ivan Račan, član predsjedništva SDP-a i zastupnik stranke gostovao je u emisiji Newsroom kod naše Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o političkim aktualnostima.

Koje bi bile teme razgovora između premijera i oprobenih stranaka koje je predložio premijer?

“Razgovor sigurno ne može štetiti, a bez njega se ne može doći ni do iskoraka. Ideja premijera Andreja Plenkovića je dobra, ali ne vidim u praksi da ima stvarnih koraka prema mogućem dijalogu zbog načina na koji se premijer ponaša prema zastupnicima u Saboru kojima ne odgovara na pitanje već ih naprosto – vrijeđa”, rekao je Ivan Račan.

“Vladajući naprosto ponekad moraju prihvatiti nešto od oporbe – za to ne treba razgovor. Dok Plenković ne elaborira oko čega želi dijalog, ne možemo znati ni koje bi bile teme razgovora.”

Dvotjedna saborska stanka dva tjedna od konstituiranja?

“Ima dosta zaostalih izvještaja iz prethodnih mandata, mogla su se raditi sada. Tako su odlučili vladajući i sad imamo to što imamo.”

“Ne vidim problem u tome da Sabor zasjeda četiri dana umjesto dosadašnja tri.”

Šef stranke DP je danas dao prijedlog nadležnosti između DORH-a i EPPO-a jer ona nije u suglasju s europskim stečevinama…

“Po aktualnom zakonu u slučaju sukoba nadležnosti između te dvije institucije državni odvjetnik odlučuje sam i nema prava žalbe na tu odluku. S obzirom da imamo višestruku spornost u samom ponašanju novog državnog odvjetnika koji je prije nego je stupio na funkciju iskazivao nepovjerenje prema Uredu europskog tužitelja, sada tvrdi da nije tako baš mislio…

“Naš prijedlog je da u sukobu nadležnosti odlučuje Visoki kazneni sud, a da se žalba može podnijeti Vrhovnom sudu.”

Jesu li se predomislili oko Ivana Turudića, hoće li mu dati šansu?

“U ovom trenutku sigurno ne, no stvari se mogu razviti na različite načine. Pravosuđe je rak-rana u Hrvatskoj, to svi osjećamo i vidimo. Ovo je naprosto politički obojeno tužiteljstvo prvi put u više od dva desetljeća.”

“Po broju žalbi Hrvatska predvodi u Europskoj uniji, ako se on smanji možemo zaključiti da se povjerenje građana u pravosuđe počinje rasti.”

V.d. ravnatelj USKOK-a postavljen je Sven Mišković, je li to PR potez?

“Meni je fenomenalno kako se u svakoj raspravi oko krovnih osoba u pravosuđu u aktualnoj situaciji mora spomenuti Zdravko Mamić. Mogu samo reći kako je problem USKOK-a s čelnom osobom tu neko vrijeme. Mogu samo poželjeti sreću svakome tko se toga prihvati.”

Na pitanje slaže li se s priopćenjem koju je predsjednik Zoran Milanović poslao da je pravosuđe ušlo u najmračnije razdoblje partijske kontrole, Račan je odgovorio da “to tako izgleda, ali moramo pustiti vrijeme da vidimo hoće li tako i biti.”

“S obzirom da znamo da je predsjednik HDZ-a predstavio Turudića kao “našeg dečka”, on je identificiran kao netko tko pripada HDZ-u i točka.”

Mogli smo izabrati bolje teme od Turudića i imati veći uspjeh na izborima, ali to je bilo aktualno, pokazalo se da je sporan i nedostojan za tu funkciju. Ne bi smio ići na tu funkciju i točka.

Hoće li predsjednik Milanović ići po drugi predsjednički mandat?

“Nemam kristalnu kuglu, kao što u HDZ-u ne znaju hoće li Plenković ići u Bruxelles. Ako bi se morao kladiti rekao bih da će ići u to jer ne znam tko bi ga mogao ugroziti.”

“Idealna osoba bi bila osoba koja vezana uz HDZ, a takve osobe trenutno nema na vidiku. ”

“EPPO i europski novac su dvije teme s kojima se građani identificiraju u aspektu Europske unije. Nema interesa za europske izbore, za što krivim državu na više razina, od obrazovanja nadalje”, zaključuje Račan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!