Radin: Vlada nije savršena, ali je oporba još manje savršena

Vijesti 08. tra 202211:26 > 13:43 2 komentara
N1

Furio Radin, potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine u Novom danu je govorio o posljedicama rata u Ukrajini i očekivanoj rekonstrukciji Vlade.

“Svi oni koji su inače u politici na funkcijama i koji su vjerovali da to Putin neće naraviti, govore istinu. To je teško objašnjiv čin u Europi između jedne države koja ima nuklearni potencijal, a druga je imala. Katastrofalan čin. Ima se puno toga za pričati o Rusiji i Ukrajini, ali onaj koji je započeo rat je u krivu. Nitko nije spreman popustiti pa ćemo vidjeti kako će biti s pregovorima”, rekao je Radin.

PROČITAJTE JOŠ

Prekid znanstvene suradnje s Rusima je dvosjekli mač

Radin je komentirao prekid i znanstvene suradnje s Rusijom. Ministarstvo znanosti i obrazovanja suspendiralo je obrazovnu i znanstvenu suradnju, nakon što su države članice EU usvojile paket sankcija Rusiji.

“To je dvosjekli mač. Znanost je znanost, postoje i akademske slobode. Po mom mišljenju teško je objašnjiva povezanost znanosti i umjetnosti s vojskom. Ni u ratnom dobu nema sve veze s vojskom. Na kraju krajeva, išli smo i u svemir zajedno. To je veliki poraz ako se sankcije prošire baš na sve. U Hrvatsku je u bijegu pred ratom pristiglo više od 11 tisuća Ukrajinaca. Cinično je što imamo potrebu za radnom snagom. Moramo biti humanisti, moramo im pomoći”, kaže Radin.

“Za stopostotnu provjeru ministara, trebali bismo imati jednu službu koju ne bih htio da imamo”

“Ne znam koliko će se ministara mijenjati. Te stvari moraju biti što prije. Što više čekate, priča se dokotrlja do granice. Pratim press clipping. Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa kaže da se novi ministar Ivan Paladina javio Povjerenstvu i postupio kako su mu savjetovali. Ne poznajem čovjeka, ne znam ima li išta sporno”, rekao je Radin o najavljenoj rekonstrukciji Vladu i slučaju novog ministra graditeljstva.

“Trebali bismo imati jedan sigurnosti sustav kakav ja ne bih želio da imamo, a da bismo u roku od tjedan dana saznali sve. Stvari se provjeravaju, ali provjeravanje koje vam daje 100 posto sigurnosti zahtijeva jednu službu koju ja ne bih htio da imamo. Ako se prije ne dogodi rekonstrukcija, a bude službenog zahtjeva za opoziv, pokrenut će se postupak po poslovniku. O nekim ministrima imam visoko mišljenje, među njima je i potpredsjednik Milošević. U slučaju da bude promjene, najlogičnije je da to bude iz SDSS-a jer ih ima deset puta više kao manjinaca nego nas drugih”, dodao je.

Ako se ne dogodi ništa katastrofalno, svi su partneri uz Vladu

Radin kaže da nije istina da se unutar vladajuće većine svi partneri uvijek slažu s HDZ-om.

“Ne slažem se uvijek sa svime. Ne bih niti išao onda na sastanke svaki tjedan. Kažemo stvari koje mislimo. Nešto se uzima u obzir, nešto ne. Kod nekih je teže za postići tu ravnotežu. Ima i jako glasnih u koaliciji koji su po mom mišljenju samo glasni. Mislim da će svi ostati podržavati Vladu, osim ako se ne dogodi nešto katastrofalno. Znam da se s time izlažem kritici. Pandemija još uvijek postoji, rat ne ovisi o nama, ja se nadam da neće biti rata kod nas, ali siguran sam da će biti ekonomskih reperkusija. Oporba nije ujedinjena niti izdaleka. Čak ni socijaldemokrati koji su se podijelili. Što će biti do izbora, nitko ne zna. I desnica je razjedinjena”, rekao je Radin.

Na pitanje znači li to da nema nitko bolji od Andreja Plenkovića i HDZ-a zaključuje: “Ne mislim da je ova Vlada savršena, ali mislim da je oporba još manje savjršena”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare