Radnice Orljave bez nade: Čini nam se da je Vladi u interesu da se svega riješe

Vijesti 13. kol 202110:32 > 12:10 0 komentara
roberta grbić, đurđica augustinčić
N1

Požeška tvornica košulja Orljava koja je u vlasništvu države otišla je u stečaj. Roberta Grbić i Đurđica Augustinčić progovorile su za N1 televiziju o situaciji u kojoj se našla tvornica i radnici kojima je izgledna prijava na burzu rada.

Grbić kaže kako radnice Orljave završavaju još neke poslove za slovensko tržište i da ih u pogon dolazi još 20-ak. Odgovarajući na pitanje ima li smisla održavati poslovanje s gubicima, ona jasno kaže – ne. “Takvo poslovanje nema smisla održavati. U stečaju morate poslovati pozitivno”, govori.

Zainteresiranih za Orljavu je bilo, ali dug od 30 milijuna kuna pokazao se nepremostivim problemom.

“Država je naš vlasnik i trebala bi se pobrinuti za to. Mi smo dovedeni do toga da nije bilo izlaza osim stečaja, to nam je bio jedini spas. Nadam se da će se makar 50 radnih mjesta spasiti. Mi smo svi u pedesetima, imamo 30 godina staža, mi više nemamo gdje. Na normi smo i minimalcu, ali minimalac je nama kao kuća velik”, govori.

S njom se slaže o Augustinčić.

“Minimalac znači u ovim trenutcima. Bilo je kašnjenja, ali ona su nam isplaćena”, objašnjava i dodaje kako bi najviše voljela da se svi radnici vrate na posao. Ipak, ne misli da Vlada ima želju riješiti ovaj problem u korist radnika Orljave.

Čini mi se da im je interesu da se svega riješe, kaže Augustinčić.

“Iskreno se nadam da će stečajni uspjeti izvući nas, ne vjerujem više… Stekla sam dojam da je zainteresiran, možda se prevarim…”, govori Augustinčić.

Grbić dodaje da Orljava nije usamljen primjer te da i ostale proizvodne djelatnosti u Požegi prolaze slično.

“Požega je mrtav grad, sve se gasi”, kaže ona.

“Nismo se mogli prijaviti na te natječaje pošto smo u minusu, poslujemo s gubitkom, ne prolazimo na natječajima”, odgovara na pitanja o projektima kojima se Vlada hvali po Slavoniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!