Radnici ZTC-a u bijelom štrajku, hoće li danas dobiti povišice?

Vijesti 02. velj 202408:43 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Dio radnika Zrakoplovno-tehničkog centra /ZTC) započeo je bijeli štrajk zato što su, među ostalim, nezadovoljni materijalnim položajem i činjenicom da uprava ne želi potpisati novi kolektivni ugovor, neslužbeno doznaje tportal.

Točan broj radnika u štrajku, od oko 200 koliko ih je zaposleno u ZTC-u, nije poznat, ali je važno naglasiti da je dovoljno da svega nekoliko onih na ključnim mjestima bude u štrajku pa da se održavanje i servisi letjelica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva značajno uspore, ako ne i potpuno zaustave. Primjerice, trenutno je u ZTC-u zaposleno najviše tri ključna radnika za održavanje protupožarnih kanadera, jer je jedan s krajem godine otišao u mirovinu, pa je jasno na kako krhkim nogama stoji cijeli sustav, piše tportal.

ZTC je državna tvrtka koja se bavi održavanjem, među ostalim, protupožarnih kanadera i zračnih traktora, transportnih helikoptera Mi-171, ali i borbenih aviona MiG-21. Kako doznaje tportal, bijeli štrajk nije organizirao sindikat, nego su se revoltirani radnici sami odlučili za to. Oni su već duže vrijeme nezadovoljni načinom na koji se upravlja tvrtkom, o čemu su prije nekih dva mjeseca izvijestili i premijera Andreja Plenkovića.

Pismo premijeru

U pismu premijeru su naveli da se na čelo tvrtke uporno dovode osobe iz vojnog sustava “čije znanje i sposobnosti u vojnom sektoru ne sporimo, ali koje nemaju znanja niti potrebnog iskustva za vođenje jednog trgovačkog društva, a očito ih previše ni ne zanima poslovanje i uspjeh ZTC-a na tržištu jer imaju dobre ugovore, zajamčene otpremnine i zlatni padobran”. Naglašavaju i da će takvo loše upravljanje dovesti do ugrožavanja priprema za protupožarnu sezonu i uspostavljanja Hitne helikopterske službe čija bi jedna od četiri baza trebala biti baš u ZTC-u.

Ministar obrane, Ivan Anušić je još u prosincu, nakon jednog od sastanaka, rekao da je “MORH već poduzeo predradnje koje će omogućiti povećanje financijskih sredstava za rad ZTC-a i to kroz povećanje cijene radnog sata”, a tada je rekao i da će tvrtka biti vraćena na Popis pravnih osoba od posebnog interesa za RH s kojeg je skinuta 2018. Kako tportal neslužbeno doznaje, Anušić bi povećanje cijene radnog sata trebao potpisati ovih dana, a možda već i danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!