Radojčić: U prostornom planiranju ima puno korupcije, treba uključiti građane

Vijesti 07. srp 202217:38 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić predala je u četvrtak u Ministarstvo pravosuđa i uprave potpise Građanske inicijativa „Referendum za Lungomare” te poručila kako lokalne vlasti moraju uključiti građane u prostorno odlučivanje.

Inicijativa je prikupila i predala 11.918 potpisa građana Pule, a Ministarstvo pravosuđa i uprave mora u roku od 60 dana provjeriti valjanost prikupljenih potpisa i odlučiti je li referendumsko pitanje u skladu sa zakonima.

Predloženo referendumsko pitanje glasi “Jeste li za izmjenu GUP-a Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni Lungomare ukinuti mogućnosti gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina?”

“U prostornom planiranju atraktivnih prostora na jadranskoj obali ima puno pogodovanja i korupcije, a građani su isključeni iz odlučivanja. Pravo na referendum  zagarantirano je Ustavom, ali njegova provedba odvraća građane da se uhvate toga”, ustvrdila je Radojčić.

Spor oko Lungomarea nastao je kada je investitor, tvrtka Hotel Valkane, predstavila projekt izgradnje hotela na prostoru gdje su trenutno teniski i nogometni teren te šumski pojas. Iako je investitor odbacio tvrdnje da će Puljanima zabraniti šetnju na Lungomare i kupanje na plažama, pulski Možemo predložio je Gradskom vijeću raspisivanje referenduma o tom pitanju. S obzirom na to da nisu pridobili većinu ostalih stranaka, odlučili su se obratiti građanima, istaknula je Radojčić.

Radojčić očekuje da će inicijativa “Referendum za Lungomare” biti motivacija i katalizator za druge gradove u Hrvatskoj da se izbore za pravo odlučivanja o prostornim planovima, koje im treba pružiti predstavnička vlast.

Predsjednica pulskog Gradskog vijeća smatra da bi u zakone koji reguliraju pitanje referenduma trebalo uvesti promjene koje olakšavaju proceduru građanima, pogotovo kada je riječ o referendumima na lokalnoj razini.

“Prikupiti 20 posto potpisa u 15 dana je jako teško. Treba produljiti rok na najmanje mjesec dana”, rekla je te dodala kako je u nekim gradovima u inozemstvu, taj rok i godinu dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.