Rahelić: Obiteljska medicina je budućnost, mora biti stup zdravstvenog sustava

Vijesti 12. stu 202210:36 0 komentara
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Predstojnik Klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić razgovarao je s našom Natašom Vidaković o reformi zdravstva.

On kaže kako je ministar jučer predstavio svoju viziju toga kako bi zdravstvo trebalo izgledati, a mladi liječnici su samo jedan segment toga. Također, Rahelić ukazuje da je ministar prihvatio prijedloge i sugestije koje je dobio posljednja tri tjedna, državni tajnici su primili studente, a ministar je najavio da će rad u obiteljskoj medicini biti opcionalan, ali da će oni koji ga iskuse imati prednost u odabiru specijalizacije.

“Ne bih se složio da obiteljska medicina kao specijalizacija nije atraktivna. To je budućnost, ona mora biti stup svakog zdravstvenog sustava pa i Hrvatskog”, govori.

Jedan od prioriteta će sigurno biti zadržavanje mladih liječnika, baš kao i stavljanje pacijenta u središte sustava, smatra Rahelić.

vezana vijest

Dodaje i kako se ne slaže s kritikama da je reforma samo kozmetička. “Naravno da moramo raditi na još dustupnijoj skrbi. Naša je zemlja prilično geografski raširena i dostupnost zdravstvene skrbi nije ravnomjerno dostupna, ali i ministar je najavio da će se raditi na tome, kao i paziti na održivost sustava. Samo financiijski održiv sustav može trajati”, kaže.

Rahelić na pitanja naše reporterke otkriva kako je imao nekoliko ponuda da karijeru nastavi graditi u inozemstvu, ali da nikada nije razmišljao o odlasku iz Hrvatske. S druge strane, kaže i kako razumije da postoje razlozi zbog kojih mladi ljudi razmišljaju o odlasku iz zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!