Raspad sustava socijalne skrbi? Svakodnevno primaju pritužbe na uvjete rada

Vijesti 13. velj 202309:40
N1

Resorno ministarstvo svakodnevno prima brojne pritužbe djelatnika na uvjete rada. Koprivnica nema gdje s djecom, Slavonski Brod nema stručnjaka, Ivanić Grad ne može isplatiti pomoć, piše u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je došlo da raspada sustava socijalne skrbi.

Posljednji dan lanjske godine sud je naredio nekadašnjem centru za socijalnu skrb u Koprivnici – koji je, prema novoj organizaciji sustava, od Nove godine ukinut te je postao podružnica Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb – naredio hitno izmještanje dvoje djece od dvije i tri godine iz nasilne obitelji, i naložio smještaj u dječjem domu, no kako su sve ustanove za djecu u državi prepune, ta su djeca i dalje u biološkoj obitelji jer ih bivši centar nema gdje smjestiti!

O tome su stručni radnici 18. siječnja obavijestili Hrvatski zavod za socijalnu skrb i resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, ali do 8. veljače – kad su, ne znajući više što da čine, na niz adresa uputili apel – od nadležnih nisu dobili odgovor. Koprivnička podružnica upozorava da ima još 40-tak djece za koju će sud u bliskoj budućnosti vrlo vjerojatno odlučiti o izdvajanju iz bioloških obitelji te pita: gdje s tom djecom?

U Ivanić-Gradu će, zahvaljujući novoj organizaciji u kojoj svaku isplatu mora odobriti središnjica u Zagrebu, gospođi kojoj je 6. siječnja izgorjela kuća jednokratna pomoć biti isplaćena tek 23. veljače. Stručni radnici nekadašnjeg centra skupili su među sobom novac za osnovne higijenske potrepštine i donje rublje nesretnoj ženi. Do kada će tako raditi, pitaju u vrlo detaljnom dopisu, koji su ovih dana uputili na desetak adresa nadležnih i stručnih institucija.

U Slavonskom Brodu dežurni djelatnik nekadašnjeg centra za socijalnu skrb tijekom intervencije usred noći fizički zlostavljano dijete vratio je zlostavljaču, a koji dan kasnije suicidalnog je maloljetnika povjerio osobama od kojih su samo dan ranije stručni djelatnici dijete izdvojili uz asistenciju policije i hitne pomoći. Na dežurstvima su tih noći, tvrde zaposlenici s kojima smo razgovarali, bili raspoređeni djelatnici koji na tim poslovima nemaju nikakva iskustva, a koji su im ipak dodijeljeni unatoč upozorenjima stručnih odjela.

Nezapamćeni kaos koji je, kako se čini, nakon Nove godine zavladao u ionako potkapacitiranoj, potplaćenoj i zapuštenoj socijalnoj skrbi, prelio je čašu strpljenja inače tihim i medijima nesklonim socijalnim radnicima, piše novinar Jutarnjeg lista Lovro Belošević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.