Raspudić opleo po Vladi: Počinili su veleizdaju, pljačku stoljeća

Vijesti 29. svi 202313:35 9 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Mosta Nino Raspudić ustvrdio je u ponedjeljak da je Vlada kupovinom cjepiva počinila veleizdaju i pljačku stoljeća, tvrdeći da je dosad "bacila" 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, ali ih nije iskoristila, te da će baciti još toliko ako se ne izbori za reviziju ugovora s farmaceutskim kompanijama.

“Ako Vlada Andreja Plenkovića uistinu nije učinila ništa da se izbori da ne plaćamo cjepivo koje ćemo uništiti ili nikada neće biti proizvedeno, to je doista legalna pljačka stoljeća hrvatskih građana i takvo postupanje ravno je veleizdaji”, poručio je Raspudić s konferencije za novinare, uz najavu da će Most i dalje inzistirati da se istraži sva nabava medicinske opreme za vrijeme pandemije i razotkriju sve koruptivne aktivnosti “covid profitera”.

Najavio je da će ovaj tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih institucija za vrijeme trajanja pandemije covid-19 u Hrvatskoj.

Rekao je da su prije nekoliko dana doznali kako su Europska unija i Pfizer konačno postigli dogovor o višku cjepiva protiv covida tako da se smanji za trećinu cjepivo koje je naručeno i koje se mora platiti iako se neće iskoristiti, a vjerojatno ni proizvesti.

No, morat će se platiti penalizacija za svaku neisporučenu dozu, upozorio je, dodavši da je Hrvatska naručila 18,905.838 doza cjepiva, od čega je četvrtinu, oko 5,3 milijuna iskoristila, te je neisporučeno ostalo oko sedam milijuna doza cjepiva.

Točna cijenu cjepiva javnost ne zna jer su ugovori s farmaceutskim kompanijama, suprotno svim deklariranim demokratskim načelima EU, potpuno netransparentni, tvrdi Raspudić, kazavši da se u javnosti baratalo s cifrom od oko 20 eura po dozi cjepiva.

Provizorni račun pokazuje da je Hrvatska do sada bacila oko 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, ali koja nije iskoristila. No, Hrvatsku očekuje bacanje još otprilike 140 milijuna eura ako se ne izbori revizija ugovora s farmaceutskim kompanijama, istaknuo je.

“Neke države EU su se pobunila protiv takve pogodbe, koja prvenstveno ide na ruku farmaceutskim kompanijama, jer ćemo plaćati doze cjepiva koje nikada neće biti napravljene”, rekao je, napomenuvši da su Bugarska, Poljska, Litva i Mađarska tražile reviziju nepravednih ugovora. Upitao je zašto Hrvatska nije među zemljama koje štite novac poreznih obveznika i usudi li se Plenković suprotstaviti čelnicima EU kada su u pitanju materijalni interes i prava njegovih građana.

Klub zastupnika Mosta traži odgovore na pitanja je li Vlada službeno tražila izmjenu postojećih ugovora s farmaceutskim kompanijama od kojih je nabavljala cjepiva, je li prihvatila “jalovi” kompromis kojim će plaćati cjepivo koje nikada nećemo ni vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare