Raste BDP, ali i cijene: Jesu li nova poskupljenja opravdana?

Ekonomija 28. velj 202321:28 0 komentara
Izvor: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia / Emica Elvedji / PIXSELL / ilustracija

Četvrti kvaral obilježio je rast BDP-a, premijer naravno zadovoljan, ističe zasluge Vlade. Tako se Sedmi kvartal zaredom hrvatsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize, a rast BDP-a zahvaljuje se rastu svih sastavnica, od osobe potrošnje do izvoza i investicija. No, građani nisu zadovoljni najavom novih poskupljenja koja su pred nama. Nekog recepta za borbu protiv toga nema.

Novi val poskupljenja od sutra, rješenja Vlada nema – osim kupujte tamo gdje je jeftinije.

“Boriti se tako da se uspoređuju cijene, vidjeli ste aplikaciju koju je uspostavilo Ministarstvo gospodarstva. Tržište će napraviti svoje, ali nije dobro da se dižu cijene ako za to nema realne potrebe u smislu rasta troškova inputa”, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Za magičnim riječima – slobodno tržište – posežu i građani nezadovoljni poskupljenjima koji ironiziraju Vladinu batinu – Inspektorat.

“Ja bih samo htio spomenuti da smo se mi borili za slobodno tržište, zašto da ne prodajem kruh za sto kuna pa će me onaj AP kazniti… A neka nitko ne uđe i neka ne kupi”, rekao je jedan građanin.

U SDP-u pak ironiziraju premijerove riječi o uspješnoj Vladi i uspješnoj Hrvatskoj.

“Čestitao bih našem Andreju Plenkoviću, našem Luju XIV., što je Hrvatsku osim u NATO, Schengen i euroznu, kako se voli hvaliti, uveo i u krug pet europskih zemalja koje u siječnju imaju najveću inflaciju”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a.

I zato predlažu veće plaće i mirovine.

“Ono što Vlada treba raditi je borba za plaće, za veći dohodak, mora ići indeksacija s inflacijom, a ne omjer 70-30”, navodi bivši ministar financija, SDP-ov Boris Lalovac.

Poskupljenja će biti manja nego lani?

U Udruzi glas poduzetnika smatraju da udar na standard građana neće biti kao lani.

“Prema informacijama koje mi imamo jest da trgovački centri, ugostitelji i pružatelji raznoraznih usluga doista nisu išli s dizanjem marža makar svi očekujemo da će do 1. ožujka ipak doći do nekog rasta, ali daleko manje nego što je bilo prošle godine”, smatra predsjednik Udruge Hrvoje Bujas.

Slažu se da plaće moraju rasti. “Porez na dohodak treba biti 10 posto flate rate”, dodaje predsjednik UGP-a.

Sindikati, naravno, smatraju da su nova poskupljenja potpuno neopravdana.

“Treba vrlo jasno reći da ova najavljena poskupljenja doista nemaju nikakvog utemeljenja. Svi su oni dizali cijene tijekom prošle godine. U međuvremenu se nisu dogodila nikakva poskupljenja niti energenata niti bilo čega drugog što bi uzrokovalo daljnji pritisak na povećanja cijena”, tvrdi Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ministar financija savjete SDP-a za borbu protiv inflacije – ne treba niti će uzimati u obzir.

“Ne bih volio SDP-ove inicijative uopće komentirati. Svi su dobrodošli dati prijedloge, ali mi smo Vlada koja odgovorno radi svoj posao na temelju analiza i razgovora sa svim dionicima, donosimo odluke koje su se do sada barem pokazale kao dobre”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Ipak, dobra je vijest da je Hrvatska izbjegla tehničku recesiju, BDP je rastao. Od cijelog arsenala kojim se Vlada prijetila zbog poskupljenja – ostalo je, dakle, staro dobro slobodno tržište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!