Rat u Ukrajini: Da bi se počelo pregovarati, prvo se mora dogoditi nešto veliko

Vijesti 26. velj 202309:40 0 komentara
N1

Godišnjicu brutalnog rata u Ukrajini u Točki na tjedan komentirali su novinari Boris Vlašić (Jutrarnji list) i Marko Repecki (Telegram).

Može li rat rat biti zaustavljen mirovnim pregovorima u nekom skorijem vremenu.

“Prije mirovnih pregovora nešto se mora dogoditi na frontu. Netko mora izgubiti da bi se stvorili uvjeti za pregovore. Ukrajina ima snažan motiv da ne sjedne za stol – grčevito se bore i nemaju namjeru odustati. Imaju, ono što mi vidimo, velike gubitke, njihova velika patnja je vidljiva, ovisni su strahovito o pomoći Zapada i nastoje maknuti ruske snage van Ukrajine. Ako to rade, koj je njihov motiv da prestanu i pregovaraju? Treba se nešto veliko dogoditi na frontu da bi se pregovaralo”, smatra Vlašić.

Repecki također vjeruje da trenutno nema volje ni s jedne ni s druge strane za razgovore o mirnom rješenju.

“Ključni problem je što Zapad nije oštrije reagirao 2014. kada je Vladimir Putin krenuo u aneksiju Krima. Tada mu se trebala poslati oštra poruka sankcijama da Zapad to neće tolerirat. Poruka je bila mlaka i ostavilo mu se skoro 10 godina za ovo što imamo sada”, kaže Repecki.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećava pobjedu već ove godine, no pitanje je koliko je to realno.

“Imat će podršku Zapada, to nije upitno, pitanje je koliko Rusija još ima resursa. Vidimo vijesti da ‘vade’ stara oklopna vozila iz SSSR-a. S druge strane, Putin je spreman žrtvovati neograničen broj ljudi, milijune, no pitanje je jedino koliko ima tehnike”, rekao je Repecki.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!