Ravnatelj Klaićeve: Ovakvi dosezi su na razini vrhunske svjetske medicine

Vijesti 17. pro 202114:11 > 14:26 0 komentara
N1

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić govorio je za N1 o slučaju djevojčice koja je u srpnju primljena u bolnicu s teškim oštećenjima šest organskih sustava nakon pada s traktora. Nakon 16 kompleksnih operacija i pet mjeseci dugog oporavka djevojčica danas ide kući.

Samo dva posto šanse za preživljavanje imala je kad je stigla u Klaićevu bolnicu.

“Ovo je simbolična pobjeda medicine i humanosti. Pacijentica nakon pet mjeseci i teških ozljeda danas ide u svoju obitelj kao zdrava djevojčica”, rekao je Goran Roić i opisao:

VEZANA VIJEST

“Sve je počelo jedne nedjelje u srpnju kad me ministar nazvao i zamolio za pomoć teško ozlijeđenoj djevojčici koja je bila u bolnici u Slavonskom brodu. Šest organskih sustava imalo je teške ozljede, počela je borba za njen život. Bezuvjetno svi stručnjaci i iz drugih ustanova došli su i sudjelovali u procesu liječenja koji je trajao do danas, da se prođe tih 16 operacija i drugih postupaka.”

Roić ističe da je u jednom trenutku imala samo 20 kg i nikakve šanse za preživljavanje:

“Kod prijema je imala minimalne šanse za preživljenje ili rehabilitaciju do ovog stupnja u kojem se danas nalazi, no nesebični pristup liječenju raznih specijalnosti, multidisciplinarni pristup, to je sve omogućilo ovako pozitivan ishod.”

Roić je rekao da je primarni proces liječenja gotov, no ona će dolaziti na povremene preglede. “Na razini čuda je da je uspjela preživjeti i da se uspjelo zaliječiti sve mutilirajuće ozljede”, istaknuo je.

Djevojčica je inače iz Bosanskog broda, no liječnik otkriva da nerijetko zbrinjavaju slučajeve iz regije: “Bilo je slučajeva. Mi kao klinika primamo pacijente iz svih regija RH, ali i okolnih regija. Kad je život djeteta u pitanju, bilo je neupitno odakle je djevojčica, prvo vrijeme nismo ni znali. Ovakvi dosezi su na razini vrhunske svjetske medicine.”

Govoreći o epidemiji i stanju u bolnici rekao je:

“Djeca imaju blage simptome ili su asimptomatski, ali smo se zbog korone morali reustrojiti. Nismo imali težih pacijenata dosad što se tiče covid infekcije, ali smo imali nekoliko multiorganskih sistemskih sindroma koje rješavamo u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti.”

O cjepivu za djecu dodaje: “Struka podržava cijepljenje, stav struke je da se cijepe djeca. Zbog blagih simptoma ili bez simptoma su potencijalni izvor infekcije za obitelj, a kasnije post covid komplikacije će kod cijepljene djece biti manje. Vjerujem da će se s vremenom percepcija cijepljenja promijeniti na pozitivno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!