Ravnateljstvo KBC-a Osijek: Prekid trudnoće obavili specijalizant i specijalist

Vijesti 03. lip 202215:401 komentar
Izvor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ravnateljstvo KBC-a Osijek u petak je priopćilo da su prekid trudnoće kod pacijentice kojoj je, nakon obavljenog pobačaja ponovno potvrđena trudnoća, obavili specijalizant i nadležni specijalist, a ponovni pobačaj nije joj odobren jer se nije pravodobno javila na kontrolni pregled.

Navode kako je 4. ožujka pacijentici učinjen namjerni prekid neželjene trudnoće te kako je u “informiranom pristanku za prekid trudnoće pod komplikacije izričito navedeno da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena”.

VEZANA VIJEST

Pacijentica je vlastoručnim potpisom na obrascu suglasnosti potvrdila kako je upoznata s istim te da je razumjela gore navedeno, navode u Ravnateljstvu.

Napominju kako su zahvat prekida trudnoće proveli specijalizant i nadležni specijalist, uz prisutnost medicinske sestre instrumentarke, u potpunosti odbacuju navode pacijentice da je zahvat učinila medicinska sestra.

Uvidom u otpusno pismo proizlazi kako je pacijentici naloženo učiniti kontrolni ultrazvučni pregled za 10-14 dana, kod izabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali se, unatoč ovoj uputi, pacijentica javila na pregled u privatnoj ginekološkoj ambulanti tek 31. ožujka ove godine, gdje je utvrđena jednoplodna vitalna trudnoća. Isti dan pregledana i u osječkom KBC-u gdje je također potvrđena trudnoća, kažu u bolnici.

Na dan kada je pregledana u osječkom KBC-u pacijentica je podnijela zahtjev nadležnom Povjerenstvu za odlučivanje o zahtjevu za privremeno ili trajno sprječavanje neželjenog začeća.

Povjerenstvo je istoga dana odbilo zahtjev jer se radilo o urednoj trudnoći starijoj od 10 tjedana, a pacijentica se nije javila na kontrolni ultrazvučni pregled, kako je i preporučeno, u vremenskom roku u kojem bi imali i prostora za učiniti traženi zahvat.

Ravnateljstvo također ističe kako u odluci Povjerenstva postoji uputa o pravnom lijeku, odnosno o pravu na žalbu drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb, što pacijentica nije učinila te stoga zaključuje kako su” navodi iz medijskih natpisa su u cijelosti neosnovani”.

Ministar zdravstva Vili Beroši izjavio je kako očekuje detaljno izvješće KBC-a Osijek o cijelom slučaju a ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kako su dobili zahtjev za očitovanjem Ministarstvu zdravstva te će to učiniti tijekom dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar