“Razmazili smo se, ne moramo zimi hodati u kratkim rukavima i bez čarapa”

Vijesti 02. kol 202211:26 > 11:50
Pixabay/N1

Predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš komentirala je u N1 Studiju uživo energetsku krizu i inflaciju s kojom se suočava Hrvatska, kao i ostatak Europe.

Govoreći o svom zahtjevu upućenom Vladi da objave plan punjenja skladišta plina, Mrak Taritaš je kazala da je to zatražila više puta, a prvi puta već početkom godine.

VEZANA VIJEST

“U ožujku, veljači sam tražila tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvu, svjesna činjenice da će rat u Ukrajini napraviti poremećaj po pitanju energetike. Željela sam da znamo podatke koji se tiču energetike. Nakon rebalansa proračuna osigurana je milijarda eura za HEP da se napuni skladište plina. Ne može se napuniti u jedan dan. U nekoliko navrata sam tražila da vidimo o čemu je riječ. Jesen će doći za čas. Oni nas cijelo vrijeme uvjeravaju da je sve u redu, ali ako odete na stranicu Okolija (skladište) možete vidjeti da to ide sporo”, kazala je Mrak Taritaš dodajući da treba upozoravati i voditi brigu da ne dođu niske temperature, a skladište nije napunjeno.

“Ne treba nikoga plašiti, ne treba imati alarmante prognoze, ali treba biti realan. Realna situacija je da rat u Ukrajini traje i da će trajat još neko vrijeme. Zemlje EU-a su se po pitanju energije vezale uz Rusiju i mislim da svaka zemlja mora voditi računa da bude energetski neovisna”, kaže saborska zastupnica.

Hrvatska ne koristi svoje prednosti

Napominje da Hrvatska ima neke benefite, ali smatra da Vlada to ne koristi dovoljno te da premijer Andrej Plenković i ministri gledaju od danas do sutra umjesto da donose dugoročne odluke.

“Vlada gleda što rade drugi pa onda idemo i mi to raditi. Imamo podzemno skladište plina, imamo LNG terminal, imamo lokaciju za LNG terminal na kopnu. U smislu struje, negdje oko 75 posto električne energije možemo proizvoditi sami, 25 posto uvozimo. Imamo mogućnost izgradnje drugog bloka NE Krško. Sada treba odraditi pregovore ne samo za ovu jesen i zimu, nego i za idućih 20-ak godina, jer posljedice rata trpit ćemo idućih 10, 20 godina. Zemlja koja vodi svoju gospodarsku politiku i želi znati kako će stanovništvo živjeti 2050., sada treba imati jasnu ideju, viziju i put”, navodi Mrak Taritaš.

Osvrćući se na smanjenje PDV-a na drva i pelete, kazala je mjere dolaze prekasno.

“Početkom ljeta su trebale biti takve mjere. U ovom trenutku je ključno pomoći gospodarstvu u Hrvatskoj. Nisu mjere samo sanacija štete, treba biti i proaktivan”, poručila je Mrak Taritaš.

Ističe da se sada država mora trgnuti i postići energetsku neovisnost.

“Hodogrami moraju biti vrlo jednostavni, jasni i na vrijeme. Vlada cijelo vrijeme kaska”, dodala je.

Štednja energije

Ukazala je i na slučaj Belgije koja je već u travnju i svibnju donijela odluku da grijanje u sezoni grijanja ne smije prelaziti 20 stupnjeva.

“Mi smo se svi razmazili. Ja usred zime hodam doma u kratkim rukavima, bez čarapa i grijem. Treba poći od sebe. Kada nešto radite možete biti tako, ali kada nešto ne radite ne moram baš sjediti u kratkim rukavima i bez čarapa. Odgovorni ljudi će krenuti, ali država mora prepoznati svoju odgovornost. Ne možete imati press konferenciju i govoriti o tome u prostoru koji se hladi na 18 stupnjeva”, smatra Mrak Taritaš.

Slaže se s Plenkovićem u tome da je ova inflacija uvezena.

“To je jedan veliki val, tsunami koji je zapljusnuo obalu Europe i donio ozbiljnu štetu. Neke stvari ne možete reagirati, ali neke možete”, kazala je dodajući se da val inflacije može ublažiti reagirajući, primjerice, na cijene hrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.