Reakcija “Spasi me”: Predsjednik si ne može dopustiti uvredljiv i ulični žargon

Vijesti 08. velj 202113:27 > 19:56 2 komentara
N1

Una Zečević Šeparović iz inicijative "Spasi me" reagirala je na objave predsjednika Zorana Milanovića u sukobu s udrugom B.a.B.e., a oko problematike zaštite žrtava spolnog uznemiravanja.

Zečević Šeparović je ispred inicijative na početku konstatirala za N1:

“On posprdno ističe žrtvo spolnog uznemiravanja”

“Gospodin Zoran Milanović si ne može dopsutiti iznošenje osobnih stavova, jer predstavlja instituciju Republike Hrvatske koja je visoka, a to je predsjednik. Ne može si dopustiti govor koji je uvredljiv i koji je uličnog žargona. Posebno si ne može dopustiti obezvrijediti mukotrpni rad udruge koja postoji već 27 godina i koja je svojim radom spasila živote puno građanki i građana Republike Hrvatske.”

VEZANE VIJESTI

Zečević Šeparović se, govoreći o “udruzi”, referirala na nekoliko karakterizacija od strane Milanovića, upućenih udruzi B.a.B.e.

“On ne može imati osobno mišljenje kao predsjednik Republike Hrvatske, on predstavlja funkciju”, istaknula je i dodala još jedan argument zašto smatra da su dotični Milanovićevi istupi neprimjereni:

“Predsjednik Republike Hrvatske nije osoba koja je kvalificirana uopće pričati o tome, to su prvenstveno psiholozi i oni koji rade sa žrtvama.”

“On kasnije u tom svom statusu”, komentirala je dalje Zečević Šeparović Milanovićevu objavu na društvenim mrežama, “govori da treba poticati žrtve uznemiravanja da prijave, ali se on tim statusom zapravo obračunava na osobnoj razini s jednom udrugom, dok na početku tog statusa posprdno ističe žrtvu spolnog uznemiravanja.”

“Pa bila ona holivudska glumica, čistačica, liječnica, bilo tko, svi smo pred Ustavom Republike Hrvatske jednaki, a predsjednik je prisegnuo na vjernost tom istom Ustavu”, kazala je dalje i ustvrdila da su predsjednikovi istupi štetni:

“Elementarno ne poznaje temu”

“Takav njegov govor nije poticajan za žrtve spolnog, obiteljskog nasilja itd, nego može samo škoditi. Dakle, predsjednik umjesto da iskoristi svoju jako moćnu poziciju da surađuje s tim udrugama koje su na terenu i svaki dan slušaju te, vjerujte mi, mučne priče, pa da vidi što se može učiniti da se unaprijedi sustav kako bi im se pomoglo, on se obračunava na osobnoj razini.”

VEZANE VIJESTI

Ustvrdila je da predsjednik to da se treba govoriti o nasilju “spominje samo paušalno”, da je pokazao “elementarno nepoznavanje teme”, te je rekla i zašto tako smatra:

“Nasilje nije klasno, nego rodno uvjetovano. Svi možemo biti žrtve nasilja.”

Na dio njegove objave koji se tiče prijavljivanja nakon dugo vremena kazala je:

“Jako je bitno osnaživati žrtve da to prijavljuju, ali onda kad su na to spremne… Mi nemamo pravo o tome suditi. Žrtva je progovorila kad je spremna.”

“Moje je osobno mišljenje da bi se trebao ispričati B.a.b.e.-ama. One svaki dan pomažu ženama, djeci, nekad i muškarcima… One ne grakću, one to rade aktivno već 27 godina”, rekla je i to i na kraju kraju zaključila da bi se, kad već ima brojne savjetnike, .”trebao posavjetovati s njima prije nego što piše takve statuse”.

“Takav njegov diskurs apsolutno nije poticajan za žrtve zlostavljanja”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare