Rebalans proračuna: Vlada prihvatila samo jedan od 170 amandmana, došao iz HDZ-a

Vijesti 30. svi 202309:32 1 komentar
Davorin Visnjic/PIXSELL

Od oko 170 amandmana podnijetih na rebalans državnoga proračuna i neke izvanproračunske korisnike, iz redova saborske većine stigao je samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića, i samo je njega Vlada prihvatila.

Slijedom njega će Osijek, koji svake godine vodi bitku protiv komaraca, od države dobiti  600.000 eura za provedbu larvicidnih tretmana na poplavnom području susjednih gradova i općina. Taj će se iznos koristiti i za mjere dezinsekcije odraslih komaraca na području Osijeka i zelenog prigradskog pojasa.

Najezda komaraca svake je godine veliki problem za Osječko-baranjsku županiju, a ove je zbog poplava u travnju i svibnju posebno izražena najezda poplavnih komaraca, kaže zastupnik.

Mostovci podnijeli 143 amandmana

Ostali amandmani su oporbeni, a glavninu, njih 143, podnijeli su Mostovi zastupnici – Marija Selak Raspudić 40, Marin Miletić 33, a Miro Bulj 27 amandmana.

Klub Mosta traži da se osiguraju sredstva za niz područja, od toga da se delimitiraju porodiljne naknade, osiguraju sredstva za revitalizaciju napuštenih krajeva Hrvatske i prijevoz, do toga da se uvede jedinstveni dječji doplatak i povećaju izdvajanja za borbu protiv korupcije.

Amandmani Selak Raspudić vezani su uz sigurnu i transparentnu uporabu umjetne inteligencije, prevenciju nasilja među djecom i mladima, zaštitu pomorskog dobra i prostora kao općeg dobra, te ulaganje u stanove za najam. Tvrdi kako bi za sve to bilo novca da se smanji stavka voznih parkova.

Miletić traži da se osigura 3 milijuna eura  za naknadu štete od neosnovano naplaćenih kazni tijekom pandemije te za nuspojave nakon cijepljenja, a traži  i da se 600 tisuća eura više usmjeri na povećanje broja zajednica za pčelare.

Buljevi su amandmani većinom okrenuti projektima u sredini iz koje dolazi, pa tako traži novac za obnovu srednjoškolske dvorane i bazena u Sinju, kao i za rekonstrukciju lokalnih cesta.

Dvadesetak amandmana podnijeli su SDP-ovi zastupnici, od čega 12 Sabina Glasovac.

Ona traži da država za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti izdvoji dodatnih pola milijuna eura, da za novu aktivnost “Stručna psihološko-pedagoška pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola” osigura milijun eura, te da za isti iznos poveća sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, preciznije da taj iznos sa 21.580 eura poveća na 1.021.580 eura.

Dodatnih milijun eura traži za prevenciju nasilja nad i među mladima. Predlaže i da se subvencioniranje stanovanja studenata u domovima i privatnom smještaju poveća za 100.000 eura, te da se isti iznos izdvoji za programe usmjerene mladima.

Tri je amandmana predložila Barbra Antolić Vupora, da država izdvoji 300.000 eura za udruge za zaštitu potrošača i zapošljavanje barem jednog djelatnika u regionalnim centrima te da za izradu studije utjecaja štetnosti azbesta za ljudsko zdravlje osigura 33.000 eura.

Bauk: Nagrada radnoj skupini HDZ-a  

Mišel Jakšić traži da se Program gradnje i rekonstrukcije brzih cesta „podeblja“ za milijun eura namijenjen projektu izgradnje Podravske brze ceste, tj. izradi dokumentacije za ishođenje akata za građenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Isti iznos s istom namjenom traži i za projekt izgradnje brze ceste od Koprivnice do Kloštra Vojakovačkog tj. Podravski ipsilon.

Arsen Bauk predložio je da se članovima radne skupine koju je formirao HDZ (u sastavu IM, VŠ, IA i KR) za izradu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor država oduži novčanom nagradom u bruto iznosu od po 2000 eura, ukupno 8000.

Ako se zbog nedostatka sredstava taj amandman ne može prihvatiti, apeliram da se članovima radne skupine, obzirom na datum objave njihovog rada (25. svibnja), omogući da prijedlog dostave u Banske dvore premijeru u obliku štafete, predložio je Bauk.

Marijana Puljak (Centar) traži pak da se u državni proračun uvede stavka od 600.000 eura namijenjena sanaciji otpada tvornice Dugi Rat.

Prostor bivše tvornice ferolegura prodan je investitoru, tvrtki Projekt Uvala, koji je zaradio na prodaji vrijedne sirovine koju je nezakonito izvlačio iz ostataka ferolegura, a za sobom je ostavio opasnu trosku koju je bio dužan sanirati do kraja 2019. Kako to nije učinio, sanacija je postala obveza države, navodi zastupnica.

Dario Zurovec (Fokus) traži da se pozicija Pomoć lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi poveća za 200.000 eura potrebnih za izgradnju pruge Bregana-Samobor-Sveta Nedelja-Podsused.

Izjašnjavanje o amandmanima moglo bi potrajati cijeli dan

Grad Zagreb nema rezervirana sredstva u svom proračunu, a Samoboru i Svetoj Nedelji treba partner, poručio je zastupnik koji predlaže i da se iznos namijenjen Fondu za energetsku učinkovitost poveća za 100.000 eura.

Vlada nije prihvatila ni jedan oporbeni amandman, što znači da su male ili nikakve šanse da ih prihvati Sabor. O njima će se izjašnjavati u srijedu, 31. svibnja, a sam rebalans trebao bi biti usvojen iduće srijede, 7. lipnja.

S obzirom na brojnost amandmana te da se o njima očituju Vladini predstavnici i predlagatelji, izjašnjavanje u srijedu moglo bi potrajati cijeli dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare