Rebalansom se smanjuje proračun Ministarstva graditeljstva, evo što kaže Horvat

Vijesti 26. lis 202111:52 1 komentar
Marin Tironi/PIXSELL

O svojim očekivanjima od rebalansa u utorak su na margini potpisivanja "Sporazuma o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske", govorili i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić.

Iako je u rebalansu najavljeno smanjenje proračuna njegova ministarstva, Horvat kaže kako se ne osjeća gubitnički te kako je sve moguće uštede trebalo staviti na raspolaganje resorima kojima je novac najpotrebniji.

Riječ je, kako je rekao, o 200 milijuna kuna od kojih će 60 milijuna kuna odmah biti prebačeno Ministarstvu unutarnjih poslova za isplatu usluga uklanjanja objekata na područjima zahvaćenim potresom.

Idućih godina, dodao je Horvat, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine očekuje značajno povećanje proračuna, jer je veliki korisnik novca iz europskih fondova.

“Pameti i novca nikad dosta”, rekao je pak ministar Butković odgovarajući na pitanje novinara o zadovoljstvu rebalansom. Napomenuo je da očekuje povećanje u prijedlogu proračuna za iduću godinu, od pola milijarde kuna. Ove godine se po njegovim riječima u resoru uspjelo uštedjeti 200 milijuna kuna, koje će biti preraspodijeljene – primjerice Jadroliniji i županijskim upravama za ceste.

Rebalans je redovna aktivnost u ovo doba godine, a očekujem da se pokriju dugovanja prema gospodarstvu, rekao je šef HUP-a Damir Zorić. Dodao je da se proračunska situacija godinama ponavlja, jer nisu dobro određeni prioriteti na rashodnoj strani. Rekao je da “ne zavidi” ministru financija Zdravku Mariću, koji sa svojom ekipom čini maksimum u danim okolnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare