Ressler: Hrvatska dokazala da može štititi europsku granicu, treba u Schengen

Vijesti 23. stu 202213:53 0 komentara
Karlo Ressler

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, uslijed, kako kažu iz njegova ureda, dramatično povećanog migracijskog pritiska na europske vanjske granice.

Podsjetimo, prema izvješću Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex), u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je gotovo tristo tisuća ilegalnih prijelaza vanjske granice Europske unije, što je povećanje za osamdeset posto u odnosu na isti period u 2021. godini, uz zapadnobalkansku rutu kao najaktivniju.

VEZANE VIJESTI

U vrijeme brutalne ruske vojne agresije na Ukrajinu, Europa pruža sigurno utočište od ruskih razaranja i granata za milijune ukrajinskih izbjeglica, čime još jednom pokazuje svoju ljudskost, kaže Ressler. Prihvatni centri za izbjeglice diljem Europe su prepuni, a vanjske granice pod sve većim su pritiskom stihijskih nezakonitih migracija. Zastupnik Ressler istaknuo je da  nestabilnosti doprinosi i Srbija koja beskrupuloznom zloupotrebom viznog režima nagrađuje zemlje koje ne priznaju Kosovo i tako povećava migracijski pritisak.

“Podhitno nam treba zajedničko, sustavno europsko rješenje, koje počinje od stroge i učinkovite zaštite granice te odlučnog odbijanja instrumentalizacije migranata u geopolitičkim igricama. Sve to također pokazuje da nam je potreban i još snažniji Schengen, a ne njegovo podrivanje u ovom osjetljivom geopolitičkom trenutku. Jasno, s uključenom Hrvatskom koja je dokazala da može učinkovito štititi europsku granicu i tako pružiti dodatnu sigurnost za sve države članice i europske građane”, poručio je Ressler.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!