Ressler: Kada se govori o našem teritoriju, moramo se odlučno usprotiviti

Vijesti 10. svi 202213:55 > 14:05 4 komentara
N1

Karlo Ressler, zastupnik u EU parlamentu, javio se iz Bruxellesa u program emisije N1 Studio uživo te komentirao izjavu Viktora Orbana, podršku Europske unije Ukrajine, ali i formiranje vlade u Crnoj Gori.

Ressler je ocijenio potpuno neprihvatljivom izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana, u kojoj je kazao “da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku”, misleći pritom na hrvatsku jadransku obalu.

vezana vijest

“Oko toga uopće nema dileme. Reakcija treba biti jasna, odlučna, odgovorna, kao što je bilo i ranije. Jadranska obala i Rijeka su hrvatske i tako će i ostati. Slažem se da ovo nije bio prvi put. Podsjetit ću da Fidesz već neko vrijeme ne sjedi unutar Europske pučke stranke. Susjedne smo zemlje i za većinu toga imamo korektne odnose. Bez obzira na sve to, kada se govori o našem teritoriju, takve stvari ne možemo uzimati u obzir i moramo se odlučno usprotiviti tome”, poručio je Ressler.

Na pitanje jesu li reakcije hrvatske vlasti dovoljne s obzirom da se Orbanovim ispadi ponavljaju, Ressler je ponovio:

vezana vijest

“Tu se ne smije ostavljati nikakav prostor za neke dvojbe, ali smo bili i u prošlosti sigurni i jedinstveni. Granica će ostati ovakva kakva je.”

Rat u Ukrajini

Ressler je istaknuo da ovaj rat neće brzo završiti te da je jedinstvenost Europe ključna.

“Europa je od početka agresije iznenađujuće jedinstvena. Europa se nalazi na ozbiljnom generacijskom testu. Nije tajna da postoje zemlje članice koje gledaju i važu svoje nacionalne interese. Svaka država svoju odluku donosi samostalno. Međutim, ono što poručuje Hrvatska i cijela EU je da se ljudski i civilizacijski odredila prema agresiji i situaciji koju Hrvatska dobro poznaje. To je situacija u kojoj druga država ulazi predatorskim načinom na teritorij vaše države pod nekim izlikama nacizma, fašizma…”, rekao je Ressler.

“Bitno je i kakav će biti ishod ovog rata jer će uvelike odrediti budućnost cijelog našeg europskog kontinenta”, dodao je.

“Neovisnost Crne Gore se dovodi u pitanje poput ukrajinske”

Osvrnuo se i na svoj službeni put u Crnu Goru, gdje se trenutno slaže nova vlada.

“Za nas kao susjednu državu iznimno je važno što se događa u Crnoj Gori. Znamo da postoje ozbiljni politički akteri koji dovode u pitanje i samostalnost Crne Gore, njezinu državnu neovisnost i europsko opredijeljenje. Na neki način čak je moguće povući paralelu s Ukrajinom, jer sve one argumente koje ruski režim pokušava koristiti kao opravdanje za napad na Ukrajinu i također dovođenje u pitanje ukrajinske neovisnosti, nažalost, vidimo i u Crnoj Gori.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.