Ressler: Oni s dilemom u vezi Ukrajine nalaze se u našem istočnom susjedstvu

Vijesti 24. lis 202213:43 0 komentara
N1

Karlo Ressler, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, održavanje Krimske platforme u Hrvatskoj, a dotaknuo se i rata u Ukrajini.

“Mislim da je na neki način logično da se Krimska platforma održava u Hrvatskoj jer smo i sami bili suočeni s agresijom. Bili smo žrtva jedne dramatične propagande prema Hrvatskoj i bila nam je važna jedna gesta solidarnosti od bilo koga iz Europe. Ukrajina danas ima snažniju podršku Europe i šire svjetske zajednice”, rekao je.

Ressler navodi kako ne bi smjelo biti nikakve dileme oko hrvatskog opredjeljenja.

“Glavni cilj ove Krimske plaftforme koja se sad prvi put i s parlamentarnom dimenzijom okuplja u Hrvatskoj je to što okuplja države koje od prvog dana nisu dvojile na čijoj strani žele biti. Na strani agresora i okupatora ili na strani slobodnog svijeta. To je za Hrvatsku neupitno”, rekao je.

Povijest nas uči da moramo pomoći nekome tko se nađe u ovakvoj situaciji, kaže zastupnik.

VEZANA VIJEST

“U slučaju suočavanja s autokratskim režimom ne pomaže kalkuliranje nego pomaže jasan i normalan stav koji uvažava interse Hrvatske i Europe – stav koji razumije da ovakav nasrtaj i agresija na međunarodno pravo, na neotuđivost teritorija neće stati samo u Ukrajini ukoliko se cijeli slobodni svijet povuče i kalkulirajući gleda samo svoje interese”, rekao je te dodao: “Ne radi se o Hrvatskoj koja bi bila izloženija nego druge države članice, sve su članice od Rusije proglašene neprijateljskima. Mi koji smo bili žrtva takve agresije, ne smijemo imati dileme”.

Interesi koji osnažuju partnerstvo

“Oni koji imaju dileme i oni koji pokušaju biti nesvrstani u ovoj situaciju nalaze se u našem istočnom susjedstvu. To je Srbija. Ona se traži i kod nje se postavlja temeljno pitanje njezinog civilizacijskohg opredjeljenja”, kaže.

Navodi kako sve što radimo kao država ne šteti hrvatskim interesima nego nas osnažuje u okviru partnerstva koje smo odabrali.

“Meni se čini da je Komisija poprilično jasna, govorili smo o činjenici da na svim migracijskim rutama u Europi imamo velik porast migracijskog pritiska. Detektirano je preko sto tisuća prelazaka prošle godine”, rekao je te dodao: “Jedan od temeljnih uzroka te situacije je neprijateljska politika koju vodi Srbija, oni pojedine države nagrađuju za njihov položaj prema neovisnosti Kosova, tako da ako određena država odluči ne priznati Kosovo, od Srbije dobivaju liberalizaciju koja onda migrantima iz tih zemalja omogućuje slobodno kretanje u Srbiji.

Smatra kako je migracijski pritisak u Europi značajni rizik za našu sigurnost.

“Prije godinu dana bili smo jasni oko toga da je to nedopustivo u poziciji Bjelorusije koja je bila radikalnija i manje sofisticirana, ali u konačnici rezultat takve politike je sličan. Oni vrše neobranjivi orkestrirani pritisak na europske granice”, rekao je.

Ujedinjena opozicija

Navodi kako je u raspravi u EU parlamentu opozicija bila ujedinjena te je Srbija jasno prozvana.

“Za nas koji znamo cijeli historijat događanja u Srbiji, mi nemamo nikakvih iluzija od toga”, kazao je.

Navodi kako u srbijanskom vodstvu postoji jedno duboko nerazumijevanje situacije u kojoj se nalazimo, vremena u kojem živimo.

“Ako srbijansko vodstvo odluči i dalje djelovati tako, migracijski problemi su samo jedna stvar. Ukoliko srbijanske vlasti nastoje inzistirati na takvoj politici, ali u širem smislu njihov pokušaj besvrstavanja i otužnog kalkuliranja neće pomoći da se približe EU, a pritom će najveću cijenu platiti nihovi građani.

Ressler kaže kako se Hrvatska nalazi u ključnoj fazi ulaska u Schengen.

“Potrebno je da zeleno svijetlo da i EU parlament. Konačna odluka donijet će se između država članica. Od 1.1. hrvatski će građani i poduzetnici moći koristiti značajne benefite jedne velike obitelji”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!