Revizija otkrila niz nepravilnosti u Domovinskom pokretu. DP: Ispričavamo se

Vijesti 22. pro 202116:44 0 komentara
N1

Državni ured za reviziju objavio je izvješće o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2020., navodeći niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta, među njima i one oko nabave vina i nosača zvuka, uz koje se veže tadašnji čelnik stranke Miroslav Škoro.

ugačak je popis nejasnoća i nepravilnosti koje je Ured otkrio kod DP-a, a iako ih tako ne imenuje, jasno je da se radi o CD-ovima s božićnim pjesmama i buteljama vina Miroslava Škore, koji se ovo ljeto uz puno turbulencija razišao sa strankom.

Nema dokumenata jesu li vino i CD-ovi zaista došli u DP

DP je, utvrđeno je revizijom, glavninu novca za reprezentaciju (280.500 kuna ili 62.5 posto ukupnih sredstava) potrošio za nabavu vina i CD-ova, no problem je što se ne može iščitati svrha zbog koje su nabavljeni.

“Nema dokumentacije iz koje smo mogli potvrditi u koju je svrhu roba nabavljena, je li zaista došla u stranku, gdje je i za što utrošena, odnosno podijeljena”, rekla je u srijedu glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec.

Pregledavajući papire, Ured je utvrdio da troškove za ugostiteljske usluge (52.600 kuna), namirnice, pića te pribor (9251 kuna), odjeću (2000 kuna) te društvene igre i pribor za crtanje (1893 kune) ne prate podaci o osobama koje su počašćene, odnosno darivane.

Otkrio je i da je DP lani za oglašavanje i emitiranje promidžbenih poruka i emisija potrošio 1.9 milijuna kuna, no problem je što značajan dio računa nema podatke iz kojih bi se moglo potvrditi jesu li i kada poruke i emisije emitirane.

Za uređenje poslovnih prostora DP je izvođaču radova platio 113 tisuća kuna, no nije sastavljen zapisnik kojim bi se potvrdila provjera kvalitete i kvantitete obavljenih, obračunatih i plaćenih radova.

Na najam automobila stranka je potrošila gotovo 35 tisuća kuna, no nije vodila evidencije o svrsi njihova korištenja.

Naknade za službena putovanja i bez naloga

Naknade za službena putovanja isplaćivane su i bez putnih naloga, dodala je Čoh Mikulec.

Ured je propuste otkrio i u nizu drugih područja – pogrešno su iskazani prihodi za prekovremeni rad, DP nije vodio uredno blagajničko poslovanje, rashodi za 2020. iskazani su manje za 80.000 kuna itd.

Zbog svega toga stranka je od revizije dobila uvjetno mišljenje i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja.

Domovinski pokret: Ispričavamo se, imali smo neiskusne ljude

O nalazu revizije oglasili su se iz Domovinskog pokreta.

“Za godinu 2020. stranka je dobila uvjetno mišljenje o financijskim izvješćima, u čemu nije jedina. Kao što je poznato, stranka je osnovana 29.2. te iste godine, upisana je u registar 1.4. i već za 3 mjeseca je izašla na parlamentarne izbore, na kojima je osvojila 16 mandata i ostvarila treći rezultat na izborima. Takvo što se nikada ranije u hrvatskoj parlamentarnoj povijesti nije dogodilo.

U tako kratkom vremenu je bilo za očekivati da će zbog neiskustva ljudi koji su prvi put izašli na političku pozornicu biti i grešaka i zbog toga se ispričavamo. Sve možebitne nepravilnosti koje su postojale ispravljali smo tijekom ove godine, a u skladu s napucima državne revizije.

Prihvatili smo mišljenje i savjete državne revizije te nismo imali primjedbi na zapisnik. Veliku većinu nepravilnosti smo već otklonili. Nastavno na medijske natpise o spornim nabavama, nemamo ništa za dodati ni oduzeti”, poručili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!