RH dio balkanske turneje Erdogana: “To se našim političarima neće svidjeti”

Vijesti 07. ruj 202217:33 2 komentara
N1

Profesor s Fakulteta politički znanosti Dejan Jović bio je gost Newsrooma i komentirao Erdoganov posjet Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Jović kaže da Erdoganov posjet BiH ima, između ostaloga, predizbornu svrhu.

“Kao što znamo, izbori su brzo u BiH. U samoj Turskoj sljedeće godine. Za mene izlgeda potpuno jasno da je Erdogan tempirao vrijeme ovog posjeta tako da svima bude jasno da on zapravo izrazito podržava SDA, odnosno Bakira Izetbegovića. Turska pod Erdoganom stoji iza SDA. Izbori za Bošnjačkog člana predsjedništva izgledaju vrlo neizvjesno u ovom momentu”, rekao je Jović.

Napominje da se Erdogan, što se tiče odnosa prema visokom predstavniku u BiH, na neki način približio Miloradu Dodiku koji ne priznaje sadašnjeg visokog predstavnika kao legitimnog predstavnika.

“Ovo što je Erdogan poručio to je – izborni zakoni su stvar vas trojice u predsjedništvu i to je poruka i Zagrebu i Beogradu, ali i poruka unutrašnjim snagama u BiH”, mišljenja je Jović.

“Scmidt je prilično iznerviran završio radno razdoblje prije praznika. Njegova pozicija je prilično oslabljena. On izgleda da nije uspio nametnuti svoj autoritet”, dodao je.

Odnosi Turske i Rusije

Odnosi između Turske i Rusije su neurotični, govori Jović.

“Imate razdoblja velikog prijateljstva i bliskih odnosa i slične kritike Zapada. Turska je važna i u pitanju izvoza ukrajinskog žita. S druge strane imate momente kad dođe do velikog zaoštravanja, rušenja zrakoplova oko Sirije i pozicije oko Krima, gdje Turska smatra Krim sastavnim dijelom Ukrajine”, objašnjava.

Profesor smatra da je ekonomski problem najveći kojeg Erdogan trenutno ima.

“On je izgubio vlast u velikim turskim gradovima – Istanbulu, Ankari i Izmiru. On je i ove promjene koje je uvodio, uvodio s malom marginom”, kazao je.

Zanimljivo je, napominje Jović, da je Erdogan uključio Hrvatsku u tu tzv. balkansku turneju.

“To je nešto što se hrvatskim političarima neće svidjeti. On se pojavljuje na mjestima gdje smatra da Turska ima iz povijesnih, kulturalnih i drugih razloga legitimet djelovati. Zbog toga između ostaloga ovaj Sisak”, ističe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare