“RH sustavno krši prava izbjeglica koristeći metode mučenja, a žrtve su i djeca”

Vijesti 03. pro 202118:05 > 19:06 0 komentara
OZAN KOSE / AFP

Ana Ćuća iz Centra za mirovne studije (CMS) u Newsroomu je govorila o postupanju hrvatske policije prema migrantima, o čemu su danas objavljena dva izvještaja.

MUP odbacuje sve dokaze te krivnju pokušava svaliti na nekolicinu policajaca, rekla je, dodavši da je to trend koji uočavaju još od 2016. godine.

VEZANE VIJESTI

Danas su objavljena dva izvještaja.

“U oba izvještaja dva različita tijela govore isto – da RH sustavno krši ljudska prava izbjeglica, protjeruje ljude natrag u BiH koristeći metode mučenja i nečovječnog postupanja.

Žrtve tih praksi nisu samo odrasle osobe već i djeca, djeca koja putuju s roditeljima i djeca bez pratnje”, rekla je, istaknuvši kako u izvješću Vijeća Europe ima svjedočanstvo djeteta bez pratnje koje kaže da je batinjano od strane hrvatske policije, a potom protjerano natrag u BiH.

“Tvrdnje, poput Milanovićeve, da ovo čemu svjedočimo nije mučenje moramo odbaciti. Tko nam može reći da takav tip mučenja neće biti primijenjen na djecu koja se nalaze u sigurnosti velikih gradova RH-a, ako nam je u redu da djeca budu mučena na granici?, upitala je Ćuća.

Kaže da RH, odnosno MUP sustavno vrši nezakonite prakse i sustavno ih odbacuje, napomenuvši da ovoga puta izvještaj dolazi od Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) i MUP više ne može koristiti argument zlonamjernosti nekog NGO-a.

Dodala je da Vlada sustavno radi na prikrivanju tih praksi, a do promjene prakse neće doći dok Vlada RH ne preuzme odgovornost, odnosno, dok ne dođe do smjena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!