Ribić: U vrijeme kriza euro je krajnje opasan

Vijesti 18. srp 202212:28 > 12:34 1 komentar
N1

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić komentirao je za N1 Studio uživo uvođenje eura, novog ministra financija Marka Primorca i porez na nekretnine.

Tvrdi da je kreditni rejting relevantan samo za inozemno zaduživanje, ali zaduživanje nije jedini sadržaj ekonomskog života. “Puno je važnije pitanje kako ćemo zaustaviti iseljavanje. Politika o tome izbjegava govoriti”.

vezana vijest

“U vrijeme kriza euro je krajnje opasan”

Smatra da euro nije loša stvar jer ima ekonomske prednosti, ali ne i da bi se zaustavilo iseljavanje ili povećao rast bruto domaćeg proizvoda. Kaže da euro ima neke bitne nedostatke koji su važniji od prednosti.

“U vrijeme noramanlog rasta i razvoja euro je koristan, smanjuju se transakcijski troškovi, izbjegava se valutni rizik,… Međutim, u vrijeme kriza euro je krajnje opasan. I ne samo da Hrvatska nije spremna nego i eurozona nije spremna za Hrvatsku”.

Dodaje da kao građanin očekuje da Vlada ima alate s kojima će se boriti kad započne neka kriza. “Nema ih puno, to su tečajna i monetarna politika, fiskalna politika, još se može naći nekih mjera, ali to je jako malo”.

Navodi da Vlada po pitanju iseljavanja stanovništva više pronalazi opravdanja nego što pronalazi rješenja. “Njemačka je nedavno napravila plan primanja radnika sa zapadnog Balkana. To nije njihov problem, ali naš je to krucijalan problem, u Hrvatskoj nema stručnjaka”, tvrdi Ribić.

Komentirao je i porez na nekretnine rekavši kako novi ministar kao stručnjak predobro zna zašto je to s poreznog aspekta, javnih financija i aspekta socijalne pravde najkorisniji porez.

“Onda kad je ušao u politiku rekao je da sad nije trenutak. Koji je trenutak bolji nego sad u ovako velikoj krizi. To govori kakva je politika, netko mu je u Vladi odmah rekao nemoj puno talasati oko tog pitanja”, smatra.

“Potrebna je preraspodjela bogatstva”

Ističe da je potrebna preraspodjela bogatstva te kako iz EU-a i OECD-a godinama sugeriraju Vladi da se uvede takav porez jer treba smanjivati nejednakosti koje su eksplodirale. Ovakav porez može stabilizirati javne financije i mogu se smanjiti cijene nekretnina što će prisiliti mnoge da to prodaju i kad na tržište izađe toliko nekretnina past će ove cijene koje su divljačke, objašnjava.

vezana vijest

“Uloga Vlada je da potiče ponašanje koje ide prema radu i kreativnosti, a to što se ni jedna Vlada nije odlučila na uvođenje porezan na nekretnine govori tko zapravo drži poluge moći u Hrvatskoj i kako prolazi običan hrvatski građanin”. Dodaje kako je u krizima prvo i osnovno pravilo zaštititi građene.

Osvrnuo se i na odlazak Zdravka Marića za kojega je rekao da je stekao veliko iskustvo. “On je čovjek dijaloga i to je velika vrijednost. Nadam se da će i novi ministar biti takav, ako ne, tim gore po njega”, poručio je Vilim Ribić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare